Et nytt amerikansk nettsted har som mål å ”avsløre” alle bånd som knytter forskere til næringslivet. – Ikke behov for det i Norge, mener lederen i Forskerforbundet.
I framtida må amerikanske forskere regne med at deres forhold til næringslivet og andre oppdragsgivere blir mer synlig. Den idealistiske organisasjonen Center for Science in the Public Interest i Washington står bak opprettelsen av nettstedet, som kartlegger hvilke instanser som finansierer forskerne. Dette skriver den amerikanske avisa The Chronicle of Higher Education.
Hensikten med nettstedet skal være å beskytte vitenskap og forskning mot de sterke interessene til, og kravene fra, næringslivet.
Redskap for journalister
I følge Ronald Collins, som står bak prosjektet Integrity in Science, skal den nye nettsiden også være arbeidsredskap for journalister. Collins opplever ofte at journalister tar forskeres utsagn for god fisk, uten å sjekke om de kan ha skjulte motiver for sine uttalelser. Nettstedet skal også identifisere mulige interessekonflikter som den enkelte forsker står oppe i.
Per i dag foreligger det over 1100 navn i den offentlige basen. De prosjektansvarlige forventer at antallet blir tredoblet i løpet av året. Utviklerne av den nye tjenesten vil imidlertid ikke være med på at de bedriver svartelisting. Navnelista kommer ikke opp automatisk på nettsida, først må det søkes etter konkrete forskernavn, eventuelt navn på universiteter eller bedrifter.
- Ikke behov i Norge
Leder av Forskerforbundet, NTNU-professor Kolbjørn Hagen, kjenner ikke nettstedet, men er enig i at det også i Norge er behov for åpenhet omkring forskernes forhold til eksterne organisasjoner. Hagen mener at dette også er offisiell politikk.
- Myndighetene oppfordrer jo forskerne til å søke eksterne midler, sier Hagen. Lederen av Forskerforbundet tror ikke at det er grunn til å opprette et tilsvarende nettsted i Norge. Han mener generelt at norske forskere opptrer uavhengig av sine finansieringskilder.
Av Tore Hugubakken