MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Studenter må betale moms på reprotjenester (19.6.01)

lamb.jpg
Full forvirring: Bok nummer fire i prosjektet "Fabrikken" sin skriftserie koster 60 kroner (175 sider) uten momspåslag. Hadde det vært en hovedoppgave for en student, ville prisen blitt 75 kroner, moms inkludert, kan avdelingsleder Leif Lambine fortelle. Eller blir det slik? Lambine er i tvil, fordi bøker er momsfrie i siste omsetningsledd. Men kan NTNU-trykk defineres som en bokhandel? Gjelder trykksaken undervisning, skal den også være uten moms. Gjelder en hovedoppgave undervisning? Spørsmålene blir mange.
NTNU-trykk har nå fått installert en Heidelberg Digimaster nummer to, som tar ferdiggjøring av trykksaker et skritt videre (Digimaster i bakgrunnen).

Første juli innføres merverdiavgift på tjenester. Dette betyr at reprotjenester fra NTNU-trykk på Dragvoll kan bli momsbelagt for studenter fordi de er å betrakte som eksterne kunder. Fakulteter og institutter slipper moms.

Nytt momsreglement vil nok gi mange merkelige utslag når det trer i kraft om få dager. NTNU må heretter fakturere eksterne tjenester med 24 prosent påslag av merverdiavgift. For NTNU-trykk på Dragvoll (tidligere Reprosentralen), vil det bety at alle oppdrag som utføres for eksterne kunder blir belagt med moms.

Hvem er så eksterne kunder? Her vil det sikkert dukke opp flere tvilstilfeller, men det som synes klart er at studenter og ansatte som privatpersoner blir å betrakte som eksterne kunder. Det vil også være tilfelle for organisasjoner som for eksempel Studentersamfundet og fagforeninger ved NTNU. Den foreløpige definisjonen på intern kunde, er "prosjekt/institusjon som får bevilgning fra Kirke-, undervisnings- og forskningsdepartementet."

Mange fallgruver

- Det er mange fallgruver her, sier seksjonssjef Svein Hugo Andersen ved Teknisk Avdeling. I dag (19. juni) er han på kurs hos Price-Waterhouse Coopers for å lære mer om hvordan det nye regelverket skal omsettes i praksis. Andersen kan fortelle man er i gang med å undersøke om studenter kan slippe moms, men at dette ikke er klart ennå.

Et eksempel på uklarheter er 80/20-regelen: Hvis NTNU-trykk tar for mange eksterne oppdrag slik at den interne andel av oppdragene faller under 80 prosent, blir alle oppdrag ved NTNU-trykk momspliktige. I dag er forholdet 70/30. Men spørsmålet er om de eksterne oppdrag skal beregnes som en andel av NTNU-trykks årsomsetning på seks millioner kroner, eller Teknisk avdelings totale regnskap på 300 mill.? Hvis det siste er tilfelle, risikerer man ikke å havne i den situasjon at alle repro-oppdrag blir momsbelagt.

Tekst og foto: Arne Asphjell