"1st Nordic Drying Conference" er kanskje ikke den mest inspirerende tittel på en konferanse, men den har lokket nærmere 90 delegater til Gløshaugen for å utveksle erfaringer innen tørking av næringsmidler.
Klippfiskbergene i Kristiansund er ikke overdynget av fisk til tørk slik de var i gamle dager. I dag er det mer høyteknologiske metoder som benyttes for å tørke ut fisk og andre næringsmidler som senere skal gjøres spiselige ved å tilføre vann. Men dagens metoder er ikke "bærekraftige" i samme grad som de klassiske metodene, og redusert energiforbruk i tørkeprosessene er et av konferansens fokus-områder.
Den lokale guru på dette området, professor Ingvald Strømmen, forteller at bruk av varmepumper er på full fart inn i industriell tørking. Ved hjelp av varmepumper kan energiforbruket reduseres med 70-80 prosent. Det arbeides også med å gjøre tørkeprosessene mer miljøvennlige, og CO2-baserte tørkeanlegg representerer en utvikling mot bedre miljø.
Rett-i-koppen-mat
Sluttproduktets kvalitet og hastigheten i prosessen forskes det også på både her ved NTNU og i andre miljø. Såkalt "convenience food" eller "ready to eat"-mat er et markedssegment i sterk vekst. Dette er et resultat av at moderne mennesker får stadig mindre tid til matlaging, og kjøper gjerne en plastboks med pulver på bunnen der vann er alt som skal tilføres for at du har en ferdig matrett.
Selv om dette ifølge tittelen er en nordisk konferanse, er det mange internasjonale representanter blant konferansedeltagerne. Av de 52 foredragene blir hele 17 presentert av delegater fra Asia, Oceania og Amerika. Det etableres nå en syklus med en stor internasjonal konferanse innen dette fagfeltet hvert andre år, og regionale konferanser i de mellomliggende år.
Tekst og foto: Arne Asphjell
Konferansen har sine egne nettsider.