MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

"Tørr" konferanse i solrike Trondheim (27.6.01)

konferanse.jpg
TO GURUER: Professor Ingvald Strømmen (t.v.) er den lokale drivkraft innen feltet tørking av næringsmidler. Hans kollega fra National University of Singapore, professor Arun Mujumdar, er en av de internasjonalt mest kjente innen feltet. Begge var "keynote speakers" ved åpningen av tredagers-konferansen som startet onsdag (27.juni).

"1st Nordic Drying Conference" er kanskje ikke den mest inspirerende tittel på en konferanse, men den har lokket nærmere 90 delegater til Gløshaugen for å utveksle erfaringer innen tørking av næringsmidler.

Klippfiskbergene i Kristiansund er ikke overdynget av fisk til tørk slik de var i gamle dager. I dag er det mer høyteknologiske metoder som benyttes for å tørke ut fisk og andre næringsmidler som senere skal gjøres spiselige ved å tilføre vann. Men dagens metoder er ikke "bærekraftige" i samme grad som de klassiske metodene, og redusert energiforbruk i tørkeprosessene er et av konferansens fokus-områder.

Den lokale guru på dette området, professor Ingvald Strømmen, forteller at bruk av varmepumper er på full fart inn i industriell tørking. Ved hjelp av varmepumper kan energiforbruket reduseres med 70-80 prosent. Det arbeides også med å gjøre tørkeprosessene mer miljøvennlige, og CO2-baserte tørkeanlegg representerer en utvikling mot bedre miljø.

Rett-i-koppen-mat
Sluttproduktets kvalitet og hastigheten i prosessen forskes det også på både her ved NTNU og i andre miljø. Såkalt "convenience food" eller "ready to eat"-mat er et markedssegment i sterk vekst. Dette er et resultat av at moderne mennesker får stadig mindre tid til matlaging, og kjøper gjerne en plastboks med pulver på bunnen der vann er alt som skal tilføres for at du har en ferdig matrett.

Selv om dette ifølge tittelen er en nordisk konferanse, er det mange internasjonale representanter blant konferansedeltagerne. Av de 52 foredragene blir hele 17 presentert av delegater fra Asia, Oceania og Amerika. Det etableres nå en syklus med en stor internasjonal konferanse innen dette fagfeltet hvert andre år, og regionale konferanser i de mellomliggende år.

Tekst og foto: Arne Asphjell


Konferansen har sine egne nettsider.