MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Aluminiumshus med kurs for India (29.6.01)

india2.jpg
Maheswari Krishnan (t.v) og Surekha Shanthkumar berømmer de lokale hjelpere Espen (t.h.), Jon og Per for god innsats på husprosjektet. - Særdeles flinke studenter, er attesten faglærer Per Finne gir de to indiske studinene.

india1.jpg
Aluminiumsstrukturen ble montert i verkstedet ved Institutt for produktdesign før den ble pakket i kasse og sendt til India.

To indiske utvekslingsstudenter har vært i to måneder ved Institutt for produktdesign og utviklet et demonterbart hus bygd på aluminiumsramme. Nå er huset klart for å sendes til India for utprøving.

Surekha Shantumar og Maheswari Krishnan er i ferd med å avslutte sitt to-årige master-studium i industridesign ved Indian Institute of Science (IISC) i Bangalore. Forut for dette studiet har de gjennomført fem års arkitektutdanning. Det siste store prosjektet i studiet er konstruksjon, design og bygging av et demonterbart hus med reisverk av aluminium. I løpet av de to månedene de to studinene har oppholdt seg ved NTNU, har de finpusset detaljene i konstruksjonen og med hjelp av instituttets folk bygd en fullskala prototyp av husets aluminiumsramme. Nå er aluminiumsrammen pakket i kasse og klar for forsendelse til India.

Utvikling av slumområder
Der blir huset reist på nytt, og aluminiumsprofiler fra Norsk Hydro blir kombinert med lokale byggematerialer for å lage et komplett familiehus for fem. I gulvet og som isolasjon mot varme i taket, blir det brukt en spesiell type indiske fiberplater som er laget av "håret" som kokosnøtter er kledd med. Til vegger skal det brukes laminerte bambusmatter, også en lokal spesialitet. Prisen for et ferdig hus vil være ca 50.000 rupies, som tilsvarer 10.000 kroner.

Mange av slumområdene i India er bygd på landområder som er aktuelle for byutvikling. Utviklere som vil ta i bruk slike områder pålegges å tilby beboerne midlertidig husvære i et alternativt område til de får bygd sitt eget permanente hus. Aluminiumshuset skal benyttes som midlertidig hus i en periode på tre til fem år inntil familien får bygd seg bolig av teglstein og betong.

Omfattende prosjekt
Surekha og Maheswari er de to første indiske utvekslingsstudenter ved Institutt for produktdesign. Utvekslingsprogrammet er en del av Altec-prosjektet (Aluminiumsteknologi) med de tre partnerne Indian Institute of Science, NTNU og Norsk Hydro. Professor Sigurd Støren er NTNUs hovedmann innenfor dette samarbeidet.

Fire studenter fra Institutt for produktdesign har hatt utvekslingsopphold i Bangalore, og ytterligere seks reiser neste studieår. Lærerkrefter fra NTNU underviser i økodesign ved Indian Institute of Science.

Tekst og foto: Arne Asphjell