MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Arne Espelund i Helge Ingstads fotefar (5.7.01)

Meadows.jpg
Det er ikke funnet gravplasser på L'Anse aux Meadows, få spor etter kvinner og ingen etter barn. Arkeologene mener bosettingen ikke har vart i mer enn ti år. - Det var kaldt og vindfullt der, sier Espelund, og det var fortsatt snø å se langt ut i juni. L'Anse aux Meadows ligger på samme breddegrad som Amsterdam.

myrmalm.jpg
På jakt etter myrmalm i bekkefarene på L'Anse aux Meadows.

Ble det produsert jern av myrmalm etter norrøn oppskrift ved den eldste viking-bosetningen i Amerika, L'Anse aux Meadows? Professor Arne Espelund har etter invitasjon fra kanadiske myndigheter besøkt stedet og vurdert muligheten. Bare svært begrensede mengder er produsert, er Espelunds konklusjon.

Den alltid aktive professor emeritus Arne Espelund (72 år til høsten) har hatt en hektisk juni. Han har holdt seminar på gården til Det Norske Vitenskaps-Akademi ved foten av Rondane, han har videreført forskningen på virkninger av Svartedauden i Fyresdal, og besøkt faglige kolleger på Island. Men høydepunktet i juni var det ni dager lange besøket ved L'Anse aux Meadows i Canada.

Espelund var invitert til museet ved den kjente viking-bosetningen av Canada Parks, organet som bestyrer Canadas nasjonalparker. Kanadierne ville han skulle se etter vikingenes eventuelle rester av jernframstilling, og hjelpe dem med å komme i gang med museal framstilling av jern fra myrmalm. Nå har Espelund skrevet en 25-siders rapport han skal sende kanadierne. Espelund er full av lovord om kanadiernes gjestfrihet og interesse for prosjektet. - Dette er ideelt arbeid for en pensjonist, sier mannen som nå har gitt lokale museumsfolk noe å arbeide videre med.

Total produksjon vel tre kilo

- Jeg har aldri sett så mye myrmalm her i Norge som det jeg så i bekkefarene på L'Anse aux Meadows, sier en entusiastisk Espelund. Men spor etter ferdig produsert jern var det mindre med.

- Arkeologene har funnet slagg i små mengder, forteller Espelund, men det de har laget må bare ha vært på eksperimentnivå. Han estimerer total produksjon til vel 3 kilo. Han mener jernet har vært benyttet til båtnagler, for det er også funnet på stedet. Hver nagle veier om lag 20 gram, så det ble en del nagler av det.

Hver dag under oppholdet holdt Espelund tre timer forelesning med diskusjon for sine kanadiske kolleger, en gruppe på ca 5 personer. En i gruppen, en smed fra Ontario, sto for bygging av en enkel blesterovn der de forsøkte å lage jern av myrmalmen fra området.

- Men jernet ble for sprøtt, sier Espelund. Karboninnholdet ble for høyt, som er et vanlig problem når man forsøker å lage jern etter gammel metode. Espelund anviste flere muligheter for å redusere karboninnholdet.

På lengre sikt kan det kanskje bli jernproduksjon på L'Anse aux Meadows i mengder som langt overgår det vikingene klarte å fremstille.

Tekst: Arne Asphjell
Foto: Arne Espelund