Faglærere ved NTNU må utsette detaljplanlegging av ferien på grunn av den sene datoplanen for kontinuasjonseksamen. - Firkantet og frustrerende, synes professor Per-Åge Krogstad.
Høstens kontinuasjonseksamener (konteeksamener) for sivilingeniørstudentene begynner allerede i månedsskiftet juli-august. Datokabalen for de nye eksamenene blir lagt i midten av juli. - Det er alt for sent, mener professor Per-Åge Krogstad ved Institutt for mekanikk, termo- og fluiddynamikk.
Forstyrrer ferien
- Faglærerne er frustrerte fordi de ikke kan planlegge ferien i detaljer før etter 10 juli, sier Krogstad. Han kan ikke forstå hvorfor kabalen for konteeksamen legges så sent.
Dette gjør det vanskelig for mange faglærere å bestemme ferie, som å booke sommerhus i Danmark eller å bestille familieturen til Hellas. Krogstad mener det skal være mulig å bestemme kontinuasjonseksamen samtidig med at vanlig eksamen settes opp, noe som skjer året før. Hvis det viser seg at ingen skal ta kontinuasjonseksamen i det faget, kan man bare stryke den reservasjonen. Krogstad karakteriserer dagens ordning som irriterende og problematisk. Tidligere unngikk man denne problematikken da konteeksamen fant sted i midten av august. Nå er semesterstart flyttet frem to uker, og eksamenen likeså.
Forstyrrer sommerjobben
Ved konteeksamen må faglærerne være tilgjengelig for blant annet for å gå "trøsterunde". Per-Åge Krogstad hevder at dagens sene datoplan også skaper problemer for studentenes sommerjobb.
Kristian Waagan, sivilingeniørstudent i datateknikk, kan bekrefte dette. Til høsten skal han ta konteeksamen i algoritmer og datastrukturer.
- Heldigvis har jeg en arbeidsgiver som er fleksibel og som vil gi meg fri, men det ville ha blitt mer problematisk med en annen arbeidsgiver, sier datastudenten som i år jobber som baker. Han kjenner til mange andre studenter som får vansker fordi de ikke kan fortelle arbeidsgiveren hvor lenge de kan jobbe.
- Urealistisk
Leder av eksamensgruppen, Per Odd Langnes, synes Krogstads forslag om tidligere datoplan er urealistisk.
- 3300 studenter skal ha eksamener i 700 forskjellige fag i løpet av 17 dager, forklarer Langnes og legger til at studentene har krav på inntil seks kollisjonsfrie eksamener. Dette kan umulig planlegges individuelt ett år i forveien. Langnes må selv ofre ferie på sommeren for å få eksamenskabalen til å gå opp.
Av Tore Hugubakken