MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Angrer ikke på sommerskole (16.8.01)

sommerskole2web.jpg
Eirik Vikan Rise slukker tørsten for sine nydyrka bær. Ved siden av ham står Siv Steinsmo Ødegård og Victoria Jeanette Jordal Ødegård og gjør det samme. Studentlos og støttespiller i bakgrunnen er Espen Fredriksen.

Mens Victoria var litt jordbærekspert fra før, har Siv og Eirik denne uka lært masse om tørking, smakstesting og genmodifisering i Skolelaboratoriets første sommerskole ved NTNU.

Totalt 20 elever er i sving denne uka i Skolelaboratoriets sommerskole som har fått navnet ”Jordbær og sjokolade”. Tjue elever fra fem lokale ungdomsskoler lærer denne uka om dyrking, gjødsling, testing og behandling av bær.

Bærlærd
- Vannaktivitet, aromatesting, DNA-kopiering og genmodifisering, supplerer den bærlærde Eirik Vikan Rise som neste uke begynner i 10. klasse. Han deltar helt frivillig på sommerskolen og synes det er bedre å være med på ting, enn å angre i ettertid på at han ikke deltok. Sunnland-eleven synes han har lært mye artig denne uka, men frykter litt for at læreren krever at han skal holde orientering om bær og sjokolade i klassen. Men utover det synes han sommerskole er supert. Særlig da Victoria fant et rart jordbær i åkeren som heller ingen av forskerne visste hva var.
- Du er jordbæreksperten, spøker Eirik til Victorias ville protester.
- Hun kan masse om jordbær og vet hva som er hardangerjordbær og sånn, sier Eirik.
- Men det er fordi jeg er der hver sommer, svarer Victoria, som er spent på hva det rare jordbæret egentlig var for noe. Eirik har spist mye jordbær denne uka, men har spart seg litt til sjokoladebesøket på Nidar.

Maratondag
For elevene skal også lære seg frysetørring av jordbær for viderebehandling i sjokolade. Det skjer på sjokoladefabrikken. Her lærer de om videreforedling av de tørkede jordbærene i godteri-og dropsproduksjon, samt ulike produksjonsmetoder for godteri.
- Det er flinke elever, attesterer prosjektleder for sommerskolen, Sissel Mathiesen om elevene som har et stramt opplegg med stort ”pensum”. I etterpåklokskapens lys innrømmer hun at programmet som elevene går gjennom er litt for tettpakket. Torsdag blir rene maraton-dagen, som ikke avsluttes før åtte på kvelden. Men innimellom all kunnskap og læring er det også tid til grillfester, besøk på Vitensenteret og restaurantbesøk ute på byen for hele gjengen.

Tekst og foto: Tore Hugubakken