Mens Victoria var litt jordbærekspert fra før, har Siv og Eirik denne uka lært masse om tørking, smakstesting og genmodifisering i Skolelaboratoriets første sommerskole ved NTNU.
Totalt 20 elever er i sving denne uka i Skolelaboratoriets sommerskole som har fått navnet ”Jordbær og sjokolade”. Tjue elever fra fem lokale ungdomsskoler lærer denne uka om dyrking, gjødsling, testing og behandling av bær.
Bærlærd
- Vannaktivitet, aromatesting, DNA-kopiering og genmodifisering, supplerer den bærlærde Eirik Vikan Rise som neste uke begynner i 10. klasse. Han deltar helt frivillig på sommerskolen og synes det er bedre å være med på ting, enn å angre i ettertid på at han ikke deltok. Sunnland-eleven synes han har lært mye artig denne uka, men frykter litt for at læreren krever at han skal holde orientering om bær og sjokolade i klassen. Men utover det synes han sommerskole er supert. Særlig da Victoria fant et rart jordbær i åkeren som heller ingen av forskerne visste hva var.
- Du er jordbæreksperten, spøker Eirik til Victorias ville protester.
- Hun kan masse om jordbær og vet hva som er hardangerjordbær og sånn, sier Eirik.
- Men det er fordi jeg er der hver sommer, svarer Victoria, som er spent på hva det rare jordbæret egentlig var for noe.
Eirik har spist mye jordbær denne uka, men har spart seg litt til sjokoladebesøket på Nidar.
Maratondag
For elevene skal også lære seg frysetørring av jordbær for viderebehandling i sjokolade. Det skjer på sjokoladefabrikken. Her lærer de om videreforedling av de tørkede jordbærene i godteri-og dropsproduksjon, samt ulike produksjonsmetoder for godteri.
- Det er flinke elever, attesterer prosjektleder for sommerskolen, Sissel Mathiesen om elevene som har et stramt opplegg med stort ”pensum”. I etterpåklokskapens lys innrømmer hun at programmet som elevene går gjennom er litt for tettpakket. Torsdag blir rene maraton-dagen, som ikke avsluttes før åtte på kvelden. Men innimellom all kunnskap og læring er det også tid til grillfester, besøk på Vitensenteret og restaurantbesøk ute på byen for hele gjengen.
Tekst og foto: Tore Hugubakken