Vi ser at munnen hans beveger seg, men den buldrende støyen fra stridsvognas motorer overdøver alt. Med en propp i øret hører man likevel hva han sier.
En ny type hørselsvern som filtrerer ut uønsket støy, men slipper igjennom tale – en revolusjonerende ny "intelligent ørepropp" – ble demonstrert på en pressekonferanse på Gløshaugen onsdag.
I krig og fred
Proppen kan brukes til mangt. Forsvaret er først ute. Øreproppen fungerer også som trådløst nettverk. Dermed kan soldater i samme infanterilag kommunisere med hverandre, selv om den ene sitter inni en stridsvogn på brølende frammarsj, og den andre ligger i buskaset like ved.
I samarbeid med det norske forsvaret har Sintef utviklet en demonstrasjonsversjon av en elektronisk ørepropp som fjerner skadelig støy. I tillegg inneholder øreproppen kommunikasjonsutstyr som muliggjør utveksling av beskjeder i støyende omgivelser. Det norske og svenske forsvaret undertegner nå en utviklingskontrakt med Sintef-knoppskuddet Nacre AS for videreutvikling og testing av øreproppen under feltforhold.
Fjerner skadelig støy
Øreproppen kan slippe gjennom ønsket lyd, som sidemannens stemme, men er utstyrt med en miniatyrisert databrikke som sorterer ut og fjerner den skadelige delen av støy. Dette begrenser faren for hørselsskader. I tillegg har øreproppen en indre mikrofon. Denne tar opp brukerens stemme slik at stemmen kan videreformidles til omgivelsene via radio eller ledningsbaserte systemer.
Militære mannskaper er ofte omgitt av sterk støy, spesielt ved bruk av skytevåpen og kjøring i støyende kjøretøy. Samtidig har de behov for å kommunisere, men det er vanskelig med dagens øreklokker. Øreproppen vil forandre dette. Inne i en panservogn, for eksempel, vil den stenge mye av motorbråket ute fra brukerens øre og samtidig gjøre soldatene i stand til å formidle muntlige beskjeder til hverandre via et sambandssystem. Med proppen i øret kan soldaten også storme ut av vognen og ha "handsfree" radioforbindelse med sin enhet og sine medsoldater.
Med alt dette for øye har det svenske og norske forsvaret nå besluttet å gjøre en aktiv innsats for å få videreutviklet og testet ut denne norskutviklede øreproppen.
Offentlig utviklingskontrakt
Sintef har arbeidet med den kombinerte hørselvern- og kommunikasjonsløsningen siden 1989 og etablerte i 1995 selskapet Nacre AS som skal markedsføre og selge øreproppen. Gjennom den offentlige utviklingskontrakten (OFU) som nå er undertegnet, skal øreproppen videreutvikles. Den skal også testes av hundre svenske og norske soldater.
Nacre ser for seg et stort marked for øreproppen. Ved siden av de militære anvendelsene mener firmaet at det vil være behov for øreproppen både innen støyutsatt industri, luftfart, politi og brannvesen. Øreproppen kan også utvikles til en handsfree-enhet for mobiltelefoner.
Tekst og foto: Tore Oksholen