MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Trønderske politikere på NTNU-besøk (22.8.01)

solvegg.jpg
Professor Øyvind Aschehoug orienterer besøkende politikere om solcelleveggen på Elektro.

Sør- og nordtrønderske politikere fra alle partier var onsdag i "dialogmøte" med NTNU-ledelsen. NTNUs hensikt med møteinvitasjonen var blant annet å orientere om viktige universitetspolitiske spørsmål.

Det var aktive politikere som står langt oppe på stortingslistene, men som ikke er garantert fast plass i de trønderske benkerader, som var invitert.

Fremtidige stortingspolitikere
NTNU-ledelsen har jevnlig kontakt med "trøndelagsbenken", men ønsket å benytte anledningen til å knytte kontakt også med de som står lenger nede på listene. De politiske svingninger er store i øyeblikket, og det er slett ikke usannsynlig at noen av de besøkende vil debutere i rikspolitikken i høst.

- Dette er politikere som uansett utfallet av stortingsvalget, er viktige for regionen, og vi er opptatt av at de skal være godt oppdatert på forsknings- og utdanningspolitikk, sier NTNUs informasjonsdirektør Anne Katharine Dahl, som ser dette initiativet som starten på et langsiktig samarbeid med regionens politikere på flere nivåer.

Bifaller knoppskyting
Selv om det på møtet ble mye informasjon og enetale fra NTNU-ledelsens side, lot ikke gjestene sjansen gå fra seg til å utdype viktige spørsmål med rektor og direktør. Nyskaping og knoppskyting av nye bedrifter fra universitetsmiljøet var tydeligvis et tema som fenget. Gjestene var imponert over økningen i antall bedriftsetableringer de siste årene, men uttrykte samtidig at de gjerne ser mer USA-lignende tilstander på dette området. NTNU-ledelsen repliserte at USA-bildet er sterkt overdrevet, og at for NTNUs vedkommende legger regelverk, kapitaltilgang og lokal industristruktur begrensninger på omfanget av etablerervirksomheten.

Politikere og universitetsfolk var enige om at solid grunnforskning over lang tid er et viktig grunnlag for knoppskytingsaktivitet, og rektor benyttet anledningen til å minne om nødvendigheten av øke den norske forskningsinnsatsen fra 1,7 prosent av nasjonalproduktet til godt over 2prosent som i de øvrige OECD-land. - Politikerne har lett for å glemme løfter om økt forskningsinnsats, poengterte han, og la til at "dette må dere huske på i fireårsperioden vi går inn i".

"Kvalitetsreformen"
Flere av de politiske representantene har rot i universitetsmiljøet, og det ble en del diskusjon om det statsråd Trond Giske omtaler som "kvalitetsreformen" (Stortingsmelding nr. 27). Gruppeundervisning, problembasert læring, tverrfaglig samarbeid og forskningsbasert undervisning er krevende, og det ble stilt spørsmål om det foreslåtte budsjett på 500 mill kr per år for gjennomføring av reformen vil være nok. Rektor understreket at hvis NTNU får sin andel av denne potten (ca 125 mill kr), vil det gi en kvalitetsheving på undervisningen ved NTNU.

Solceller og naturgass
Politikerne ble orientert om to aktuelle NTNU-prosjekter: Solcelleveggen på elektro og miljøvennlig utnyttelse av naturgass. Debatten etterpå avslørte at dette var tema som fenget. Og politikerne sendte ballen rett tilbake til NTNU: - Dere som har kompetansen, må komme på banen. Forskerne må bli mye mer synlige i samfunnsdebatten - og dessuten snakke et språk som vi forstår, var meldingen som det åpenbart var tverrpolitisk enighet om.

Tekst og foto: Arne Asphjell