MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Rektor vil styrke samarbeidet med Japan (29.8.01)

Hertzberg.jpg
NTNU-ansatte som ønsker administrativ hjelp til å utvikle forskningssamarbeidet med Japan, bør ta kontakt med Sissel Hertzberg. Hun har god oversikt over hvilke finansielle støttemuligheter som eksisterer for slikt samarbeid.

Grandum.jpg
"NTNUs mann" i Japan er Svein Grandum, teknologiattache ved Norges Eksportråds kontor i Tokyo. Han tok diplomen ved Kuldeteknikk på NTH og fortsatte med en doktorgrad i Japan. Grandum er opptatt av å bidra til at kontakten mellom NTNU og japanske universiteter, forskningsinstitusjoner og industri blir styrket. Sjefen for Eksportrådets kontor i Tokyo, Ole J. Sandvær, er også utdannet ved klima- og kuldeteknikk ved NTH.

Rektor Emil Spjøtvoll ønsker å styrke samarbeidet med japanske læresteder ved å tilby minst ti post-doc stipend til japanske studenter.

I mars deltok en større delegasjon fra NTNU på "Japan-Norway Science & Technology Seminars" i Tokyo. Materialteknologi, marin teknikk og medisinsk teknologi var hovedtema for disse fagseminarene. NTNU har en del samarbeid med japanske læresteder og forskningsinstitusjoner innen alle disse disiplinene, samt innen flere andre områder som for eksempel energi- og miljøteknologi.

NTNU-ere i Japan
I øyeblikket er professor Bjørn Hafskjold ved Kjemisk institutt på forskningsfriår ved Tsukuba Science City. To siv.ing-studenter tar fjerde årskurs ved Tokyo Institute of Technology dette året, og to japanske studenter er kommet hit, til arkitektfakultetet og Engelsk institutt. En tidligere NTNU-student, Svein Grandum, er i øyeblikket teknologiattache i Tokyo. Lokalt er det rådgiver Sissel Hertzberg ved universitetsdirektørens kontor som er hovedkontakt for forskningssamarbeidet med Japan.

Japanske forskere til NTNU
I forbindelse med et møte som oppsummerte oppfølgingen av Japan-seminaret i vår, tok rektor Spjøtvoll til orde for å styrke samarbeidet med Japan, spesielt gjennom å etablere en stipendordning som kan gi finansiering til post-doc studenter som ønsker å gjennomføre deler av sin forskning ved NTNU.

Det vil nå bli skrevet et notat som skal sendes til Næringsdepartementet via Norges Eksportråd, der NTNUs ønsker om et tettere forskningssamarbeid med Japan blir utdypet. Håpet er at departementet vil gi stipendmidler for post-doc utveksling med Japan, men rektor Spjøtvoll er også villig til å bruke av NTNUs egne midler for å få etablert en slik ordning.

Stormønstring neste høst
Neste høst arrangeres Japan 2002 i Trondheim. Dette vil bli en storstilt mønstring som skal presentere japansk kunst- og kultur, men anledningen vil bli benyttet til å styrke samarbeidet mellom norske og japanske interesser innen utdanning, forskning og næringsliv gjennom et næringslivsseminar.

Tekst og foto: Arne Asphjell


Du finner mer om Japan-samarbeidet på NTNUs Japan-sider på nettet.