MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Fredrik Skagen tilbake hos 40 årsjubilant (9.9.01)

biblioteket2.jpg.jpg
Fredrik Skagen og daglig leder av universitetsbiblioteket i sentralbygget mimrer om 60-tallets spartanske bibliotekdrift.

I 1961 begynte bibliotekar Fredrik Skagen å sortere arkitekt- og bygg-bøker på Gløshaugen. 40 år senere vendte kriminalforfatter Skagen tilbake.

- Det var ikke så fikst interiør den gangen. Men vi hadde ei potteplante, sier Fredrik Skagen og ler. Det meste har forandret seg siden han for 40 år siden, etter endt bibliotekstudier i Oslo, kom til Gløshaugen og fikk ansvaret for å bygge opp det nye fellesbiblioteket for Bygg- og Arkitekturavdelingene.

Fra 75 til 600 kvm.
Fredag (7.september) var han tilbake på gamle tomter og kunne konstatere at lokalene er blitt triveligere og lysere, samt at muligheten for å søke i samlingen er blitt mye bedre. Det rektangulære rommet han begynte å fylle opp med hyller og bøker var på drøye 75 kvadratmeter. Nå er biblioteket nærmere 600 kvadratmeter stort og inkluderer også faglitteratur om matematikk og produktdesign. Fem ganger har biblioteket flyttet omkring i annen etasje på Sentralbygget de siste 40 årene. Forrige uke åpnet de nok en gang nye lokaler.

Detektivarbeid
Da Skagen skulle lage bibliotek, måtte han banke på professorenes dører og tigge bøker. Ofte fikk han bryske avslag. Men innimellom var det også noen som skjønte ideen med et bibliotek til felles nytte.

Skagen var ansatt ved Universitetsbiblioteket (den gang: NTHs bibliotek) fra 1961 til 1975. Fra 1964 var han leder i tidsskriftavdelingen i Hovedbygningen. I denne tiden skrev han tre bøker. Det var også her han fant sin kone. I 1975 ble Fredrik Skagen forfatter og pappa på heltid.

Skagen hadde i sin tid ansvaret alene for avdelingsbiblioteket. I dag teller staben sju hoder.

Bibliotekardetektivene
Dagens leder av fakultetsbiblioteket, Kjersti Lie, tror at bibliotekarjobben gjorde Skagen til kriminalforfatter;

- Dette er jo et detektivarbeid hvor du må nøste opp, lete og finne, sier Lie. Og Skagen innrømmer at han fikk med seg mye. Rent konkret finner vi spor av det i romanen ”Forræderen” fra 1979, hvor vi møter bibliotekaren Siri Klungervik som jobber på Gløshaugen. I flere av sine bøker har han også brukt informasjon som han fant fram til i jobben på NTH, f.eks mikrofilmede opplysninger fra amerikanske arkiver.

Ingen Skagen i hyllene
- Det går ikke an å sammenligne bibliotekene da og nå, sier Skagen. Men likevel finner han og Kjersti Lie enkelte fellestrekk. Fortsatt er det slik at det må foretaes en avveining av hvilke bøker instituttene skal ha selv og ikke fakultetetsbiblioteket. Og bibliotekarens største skrekk er den samme som den gang: Det handler om bøker som leveres tilbake fulle av rødvinsflekker (vært på studietur i Frankrike, sjø) eller sjokoladepatina (Lå og leste sent på på lørdagskvelden, sjø).

Men en ting mangler i hyllene, synes Kjersti Lie. Nemlig bøker av mannen som startet det hele for 40 år siden. Her kan arkitekturinteresserte låne ”Blade Runner” og ”Norske Byggeklosser” på video, men foreløpig ingen bøker av Fredrik Skagen. - Jeg har noen hjemme som du kan få, lover forfatteren.

Tekst og foto: Tore Hugubakken