MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Fullsatt forelesning for Fjell (19.9.01)

iaeste1.jpg
Statoil-sjef Olav Fjell berømmet Trondheimsmiljøet for å ha gitt hovedbidraget til oppbyggingen av Norges oljekompetanse. - Den norske betongkompetansen satte oss i stand til å bygge plattformer verden aldri før har sett, og kombinasjonen av olje og shipping har gjort oss gode på flytende produksjon, sa han.

iaeste2.jpg
Twist, nøkkelringer, dagens aviser, penner i alle regnbuens farger, glansede brosjyrer og CD-presentasjoner er noe av det studentene kan plukke med seg hos de mange bedriftene som deltar på IAESTEs Næringslivsdager i "Royal Electric Garden" i dag (onsdag) og i morgen.

iaeste3.jpg
Knut Sandven (t.v.) i konsulentfirmaet A. T. Kearney forsøker å overtale den nyutdannede marinstudenten Thomas Sunde til å vurdere Kearney som mulig fremtidig arbeidsplass. Sandven kommer selv fra marin, og forteller at firmaet har mange konsulentoppdrag innen denne sektoren. Amerikanske Kearney slo rot i Norge for ti år siden ved å kjøpe opp konsulentfirmaet Habberstad.

- Hva skal vi leve av etter oljen, spurte Statoil-direktør Olav Fjell da han i dag (onsdag) holdt foredrag for studentene på IAESTEs næringslivsdager.

Fjell var ikke i tvil om svaret: Det er oljen vi skal leve av, også etter oljen.

Fortsatt mye olje igjen
- Vår oljevirksomhet er ikke en solefallsnæring, forsikret han sine mange interesserte tilhørere. Knapt 22 prosent av Norges kjente oljeressurser er tatt ut, og vi får fortsatt vekst i denne virksomheten i mange år, fremholdt Statoil-direktøren. Prognosene om oljeforekomstene oppjusteres år for år, og utvinningsgraden har vist en imponerende økning, bl.a. ved "smarte brønner" som tillater styring av borehodet.

- Det sies litt spøkefullt at det er mer olje på Ekofisk nå enn for 30 år siden, sa Fjell. For Statfjordfeltet har utvinningsgraden økt fra 50 til 70 prosent i løpet av de siste 15 år. - Seventeen? spør folk ute i verden når Fjell presenterer Statfjord-prosenten. Det vanlige er 30-35 prosent utvinningsgrad, og 70 prosent er oppsiktsvekkende høyt.

Ros til Trondheimsmiljøet
Det er den kompetansen Norges oljeeksperter har bygd opp, som gjør det mulig å være av de beste i denne klassen. Og det er egentlig vår oljekompetanse Fjell mener når han sier at det er oljen vi skal leve av også etter oljen. - Vi skal utvnytte den kompetansen vi har bygd opp i andre deler av verden, sa Fjell, og nevnte Midtøsten, Mexico og Brasil som eksempler.

Fjell berømmet NTH/Sintef-miljøet for det bidraget de har gitt til utviklingen av petroleumsvirksomheten. - Vår oljekompetanse hadde sitt utspring her, påpekte han. - NTH og Sintef satt med nøkkelen til utviklingen av næringen, og vil også gjøre det i årene som kommer, mente han. Vi har utviklet og vil utvikle en kompetanse vi kan bruke andre steder i verden i mange generasjoner fremover, hevdet Fjell, som også la til: - Jeg sier ikke dette for å flørte med dere som er ingeniørstudenter, jeg sier det også i andre forsamlinger.

4.000 studenter, 60 bedrifter
For 12. gang arrangerer IAESTE (The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience ) Næringslivsdagene. Dette er blitt det viktigste møtepunktet mellom studenter og bedrifter. Hele 4000 studenter ventes å delta på arrangementet, for å sondere muligheten for jobb. Onsdag og torsdag denne uke har mer enn 60 bedrifter etablert sine stands i glassgårdene på Elektro i håp om å kapre unge, skarpe hjerner. I år er konkurransen hardere enn før, fordi det nå er en liten pause i flommen av siv.ing-kandidater på grunn av overgangen til femårig studium.

SMS-middag
Nytt av året er tilbudet om en varslingstjeneste via SMS. Studentene kan melde seg på for å motta informasjon fra bedriftene via SMS. Her får de tilbud om å delta på bedriftspresentasjon, delta i konkurranse, eller få en gratis middag. Tjenesten er aktiv bare under Næøringslivsdagene, så i neste uke er det lite håp om gratis SMS-middag.

Tekst og foto: Arne Asphjell