- Hva skal vi leve av etter oljen, spurte Statoil-direktør Olav Fjell da han i dag (onsdag) holdt foredrag for studentene på IAESTEs næringslivsdager.
Fjell var ikke i tvil om svaret: Det er oljen vi skal leve av, også etter oljen.
Fortsatt mye olje igjen
- Vår oljevirksomhet er ikke en solefallsnæring, forsikret han sine mange interesserte tilhørere. Knapt 22 prosent av Norges kjente oljeressurser er tatt ut, og vi får fortsatt vekst i denne virksomheten i mange år, fremholdt Statoil-direktøren. Prognosene om oljeforekomstene oppjusteres år for år, og utvinningsgraden har vist en imponerende økning, bl.a. ved "smarte brønner" som tillater styring av borehodet.
- Det sies litt spøkefullt at det er mer olje på Ekofisk nå enn for 30 år siden, sa Fjell. For Statfjordfeltet har utvinningsgraden økt fra 50 til 70 prosent i løpet av de siste 15 år. - Seventeen? spør folk ute i verden når Fjell presenterer Statfjord-prosenten. Det vanlige er 30-35 prosent utvinningsgrad, og 70 prosent er oppsiktsvekkende høyt.
Ros til Trondheimsmiljøet
Det er den kompetansen Norges oljeeksperter har bygd opp, som gjør det mulig å være av de beste i denne klassen. Og det er egentlig vår oljekompetanse Fjell mener når han sier at det er oljen vi skal leve av også etter oljen. - Vi skal utvnytte den kompetansen vi har bygd opp i andre deler av verden, sa Fjell, og nevnte Midtøsten, Mexico og Brasil som eksempler.
Fjell berømmet NTH/Sintef-miljøet for det bidraget de har gitt til utviklingen av petroleumsvirksomheten. - Vår oljekompetanse hadde sitt utspring her, påpekte han. - NTH og Sintef satt med nøkkelen til utviklingen av næringen, og vil også gjøre det i årene som kommer, mente han. Vi har utviklet og vil utvikle en kompetanse vi kan bruke andre steder i verden i mange generasjoner fremover, hevdet Fjell, som også la til: - Jeg sier ikke dette for å flørte med dere som er ingeniørstudenter, jeg sier det også i andre forsamlinger.
4.000 studenter, 60 bedrifter
For 12. gang arrangerer IAESTE (The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience ) Næringslivsdagene. Dette er blitt det viktigste møtepunktet mellom studenter og bedrifter. Hele 4000 studenter ventes å delta på arrangementet, for å sondere muligheten for jobb. Onsdag og torsdag denne uke har mer enn 60 bedrifter etablert sine stands i glassgårdene på Elektro i håp om å kapre unge, skarpe hjerner. I år er konkurransen hardere enn før, fordi det nå er en liten pause i flommen av siv.ing-kandidater på grunn av overgangen til femårig studium.
SMS-middag
Nytt av året er tilbudet om en varslingstjeneste via SMS. Studentene kan melde seg på for å motta informasjon fra bedriftene via SMS. Her får de tilbud om å delta på bedriftspresentasjon, delta i konkurranse, eller få en gratis middag. Tjenesten er aktiv bare under Næøringslivsdagene, så i neste uke er det lite håp om gratis SMS-middag.
Tekst og foto: Arne Asphjell