MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

En doktordisputas for det 21. århundre (24.9.01)

drgrad.jpg
Professor Somasundaran ved Columbia University ser vi på TV-monitoren til venstre. Bildet som sendes til New York vises på skjermen til høyre. Doktorand Rolf Arne Kleiv bruker bærbar PC for å fremføre sin presentasjon. Hans plansjer overføres direkte til opponentens TV-skjerm. De lokale opponentene sitter ved bordet til høyre. Et tilsvarende oppsett er også vanlig ved gjennomføring av muntlige eksamener og fjernundervisning.

Redd for å fly eller blir reisingen for tidkrevende? Telemøter kan være svaret. Fredag hadde NTNU sin tredje TV-overførte doktordisputas.

Terrorhandlingene i New York har ført til redusert flytrafikk. Kanskje fører udåden også til at det utvikles nye samarbeidsformer som reduserer behovet for fysisk forflytning. Doktordisputasen som fant sted ved NTNU sist fredag, er et eksempel på dette.

Fjerndisputas New York - Trondheim
Professor Somasundaran ved Columbia University i New York er en travel mann som farter mye i inn- og utland. Fredag 21. september var han satt opp som hovedopponent ved en doktordisputas ved NTNU. Men på grunn av store forsinkelser i flytrafikken og at USA-professoren hadde et stramt tidsskjema, ble det bestemt at disputasen skulle TV-overføres mellom de to lærestedene.

Medierommet i Hovedbygningen er bygd opp for dette formålet, og dette var den tredje "fjerndisputas" som Studieavdelingens Frank Børø har tatt hånd om. Dagen før satt en NTNU-professor i det samme studioet og var opponent ved en doktordisputas i Belgia.

Større valgmuligheter
- TV-overførte disputaser gjør at vi blir mindre hemmet når det gjelder valg av opponenter, sier professor Terje Malvik ved Institutt for geologi og bergteknikk.
- Hittil har det vært en tendens til å velge opponenter i rimelig nærhet, kanskje helst innenfor Skandinavia. Ved TV-overførte disputaser kan man velge fritt fra hele verden, og kan i større grad plukke opponenter på "øverste hylle", mener Malvik.

Knirkefritt
Fredagens seanse gikk knirkefritt. Ved hjelp av dokumentkamera, databilder og vanlig tavle er det mulig å diskutere figurer, kurver og lignende, og det ble også brukt for utdyping i dette tilfelle. Etter at det hele var over og doktorand Rolf Arne Kleiv hadde bestått sin prøve, ble den tekniske gjennomføring av arrangementet berømmet av professor Somasundaran i New York.

Binder forurensninger
Tittelen på Kleives avhandling er "Tungmetalladsorpsjon på mineralvafall". Han har sett på hvordan biprodukter fra gruvedriften av bergarter som olivin, nefelin og feltspat kan brukes til å binde forurensende tungmetaller i sjøen. For eksempel ble det i Sørfjorden ved Odda for noen år siden benyttet folie og sand for å binde tungmetaller i fjorden. Denne løsningen var ikke vellykket. Ved å bruke metoden som Kleive nå har forsket på, ville resultatet blitt mye bedre, mener hans veileder professor Knut Sandvik.

Tekst og foto: Arne Asphjell


Her finner du informasjon om mange andre spennende doktorgrader som er avlagt ved NTNU i det siste.