MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

NTNU-professor vil gi fredspris til Bush (25.9.01)

bush.jpg

Tolv norske akademikere foreslår i et opprop at George W. Bush får Nobels fredspris. Men bare hvis han unngår krig og tap av uskyldige menneskeliv.

Professor Magne Haavelsrud ved Pedagogisk institutt, NTNU, er initiativtaker til oppropet som foreslår at USAs president George W. Bush får fredsprisen hvis han klarer å unngå krig som svar på terrorangrepene.

Professoren tror forslaget vil stimulere til konstruktiv debatt om å finne ikke-voldelige løsninger på konflikten. Og at det vil ha en slags pedagogisk virkning. – Det er viktig å kommunisere på dette tidspunktet, stimulere til å løse konflikten gjennom juridiske oppgjør i stedet for krigsoppgjør, sier Haavelsrud.

Tror det nytter
Blant de andre underskriverne finner vi professor Ottar Brox og fredsforsker Johan Galtung. Stipendiat Sigmund Kvaløy Setreng, Musikkvitenskapelig institutt ved NTNU, står også som underskriver.

Om oppropet, som er sendt til Dagbladet og til tromsøavisa Nordlys, skal utvikle seg til å bli en underskriftsliste eller en bevegelse, vet Haavelsrud ikke. – Vi har ingen organisasjon. Vi er bare en gruppe mennesker som er engstelige for det som kan bli en uhyggelig voldsspiral. Dette gjorde vi i full fart.

– Vil det være riktig enda en gang å gi fredspris til en mann som egentlig aldri har utmerket seg i fredsarbeid, Haavelsrud, bare fordi han eventuelt lar være å slippe noen bomber?

– Bush er nå i en posisjon hvor han har avgjørende innflytelse i å bestemme utviklingen videre, og mulighet til å bringe verden sammen. Vi må gjøre det vi kan for at han benytter denne muligheten til å forhindre ytterligere krig og vold.

– Og du har tro på at slike utspill nytter?

– Det har jeg. Det er viktig at Bush vet hva vi mener. Alle har interesse av å skaffe seg et best mulig ettermæle, og vi er trygg på at Bush, gjennom den amerikanske ambassaden, får vite om dette utspillet, sier Haavelsrud.

Tviler
Professor Geir Lundestad ved Nobelinstituttet tror imidlertid ikke at president Bush vil la det spesielle fredsprisforslaget komme i veien for en militæraksjon. – Her er nok håpet større enn fornuften. Sannheten er dessverre at fredsprisen ikke har noen stor makt internasjonalt, sier han til avisa Nordlys.

Nettavisen lar i dag leserne si sin mening om forslaget, og nye stemmer kommer inn fra minutt til minutt. Blant de vel 2200 som var avgitt tirsdag klokka 11.00, var 66 prosent imot forslaget. En ”Skriv din kommentar”-spalte i samme avis antyder også at et flertall finner forslaget dårlig.

Av Lisa Olstad


Se Nettavisens oppslag om saken.