Tolv norske akademikere foreslår i et opprop at George W. Bush får Nobels fredspris. Men bare hvis han unngår krig og tap av uskyldige menneskeliv.
Professor Magne Haavelsrud ved Pedagogisk institutt, NTNU, er initiativtaker til oppropet som foreslår at USAs president George W. Bush får fredsprisen hvis han klarer å unngå krig som svar på terrorangrepene.
Professoren tror forslaget vil stimulere til konstruktiv debatt om å finne ikke-voldelige løsninger på konflikten. Og at det vil ha en slags pedagogisk virkning. – Det er viktig å kommunisere på dette tidspunktet, stimulere til å løse konflikten gjennom juridiske oppgjør i stedet for krigsoppgjør, sier Haavelsrud.
Tror det nytter
Blant de andre underskriverne finner vi professor Ottar Brox og fredsforsker Johan Galtung. Stipendiat Sigmund Kvaløy Setreng, Musikkvitenskapelig institutt ved NTNU, står også som underskriver.
Om oppropet, som er sendt til Dagbladet og til tromsøavisa Nordlys, skal utvikle seg til å bli en underskriftsliste eller en bevegelse, vet Haavelsrud ikke. – Vi har ingen organisasjon. Vi er bare en gruppe mennesker som er engstelige for det som kan bli en uhyggelig voldsspiral. Dette gjorde vi i full fart.
– Vil det være riktig enda en gang å gi fredspris til en mann som egentlig aldri har utmerket seg i fredsarbeid, Haavelsrud, bare fordi han eventuelt lar være å slippe noen bomber?
– Bush er nå i en posisjon hvor han har avgjørende innflytelse i å bestemme utviklingen videre, og mulighet til å bringe verden sammen. Vi må gjøre det vi kan for at han benytter denne muligheten til å forhindre ytterligere krig og vold.
– Og du har tro på at slike utspill nytter?
– Det har jeg. Det er viktig at Bush vet hva vi mener. Alle har interesse av å skaffe seg et best mulig ettermæle, og vi er trygg på at Bush, gjennom den amerikanske ambassaden, får vite om dette utspillet, sier Haavelsrud.
Tviler
Professor Geir Lundestad ved Nobelinstituttet tror imidlertid ikke at president Bush vil la det spesielle fredsprisforslaget komme i veien for en militæraksjon. – Her er nok håpet større enn fornuften. Sannheten er dessverre at fredsprisen ikke har noen stor makt internasjonalt, sier han til avisa Nordlys.
Nettavisen lar i dag leserne si sin mening om forslaget, og nye stemmer kommer inn fra minutt til minutt. Blant de vel 2200 som var avgitt tirsdag klokka 11.00, var 66 prosent imot forslaget.
En ”Skriv din kommentar”-spalte i samme avis antyder også at et flertall finner forslaget dårlig.
Av Lisa Olstad
Se Nettavisens oppslag om saken.