MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Resignasjon på Gløshaugen (27.9.01)

getfile1.jpg
Professorene Einar Aas (t.v.) og Bjørn Skallerud var oppmerksomme tilhørere på Kollegiets møte i går. NIF-formann Skallerud deler de oppfatninger Aas uttrykker i dagens (torsdag) utgave av Adresseavisen. – Aas har helt rett i at byråkratiseringen av universitetet tar overhånd, sier Skallerud. – Den akademiske friheten er i ferd med å forsvinne.

Kollegiet har vedtatt ny fakultetsstruktur, og nå starter prosessen med å få den på plass. Motivasjonen er heller laber i den faglige leir på Gløshaugen.

– Flere av kollegierepresentantene var ivrige på å understreke at prosessen med fakultetsorganiseringen har foregått som foreskrevet, sier NIF-formann Bjørn Skallerud. I går var han tilhører da Kollegiet behandlet fakultetsorganiseringen.

– Det stemmer nok at prosessen har gått på de skinnene NTNU-ledelsen og Kollegiet har lagt opp til, men jeg synes det er uklokt at de ikke har tatt organisasjonene med på råd underveis, sier Skallerud. Han beklager også at prosessen skal gå så veldig raskt. – Jeg lurer på hvor mye de klarer å forankre prosessen i grunnplanet på denne måten, sukker han.

Blitt tiet i hjel
Skallerud konstaterer at for øyeblikket er litt av lufta gått ut av ballongen, og han har ikke planer om å engasjere seg så sterkt i tida som kommer. – Vi har uttalt oss mye i denne saken, og det vi mener er konstruktive, saklige og etterrettelige forslag er blitt tiet ihjel, konstaterer han.

– Dette går på vår trivsel på arbeidsplassen, sier han videre, og han frykter at flere av de vitenskapelige ansatte nå vil lukke seg mer inne på kontoret for å forsøke å konsentrere seg om sine faglige oppgaver.

– Det bør være et minimum av lojalitet og ambisjoner på universitetets vegne hos de vitenskapelig ansatte, mener Skallerud. – Jeg vil helst være stolt av merkelappen NTNU, men konstaterer at denne stoltheten er i ferd med å forvitre på Gløshaugen.

Vil egen bedrift friste mer?
I et innlegg i NTNU-debatten på nettet lurer Skallerud på om økt knoppskyting av nye bedrifter kan bli et resultat av vedtaket i Kollegiet. De faglig ansatte kan bli fristet til å vurdere alternative arbeidsmuligheter.

For hans egen del er det bare 14 dager siden han fikk foretaksnummer for firmaet Link FTR, som har som bedriftsidé å drive med avanserte beregningsoppgaver innen materialteknologi. Her har han tenkt å bruke 20 prosent av sin innsats på overtid i tiden som kommer. Men litt tid til aktiv universitetspolitikk på NIFs vegne vil det nok også bli, selv om det er lite luft i ballongen for øyeblikket.

Tekst og foto: Arne Asphjell