I dag (fredag) er det Forskningsdager for næringslivet på torget i Trondheim. Tilstrømningen ved åpningen var atskillig mindre enn på barne- og ungdomsdagen i går, men noen kontakter blir knyttet mellom forskere og bedriftsetablerere.
- Jeg blir forbauset hvis jeg finner seriøse kunder fra vår målgruppe her, var det pessimistiske utsagn fra John Arne Bjørgen, Sintefs kontaktperson for små- og mellomstore bedrifter (SMB).
Været var elendig, omgivelsene uvante og tilstrømningen var slett ikke overveldende like før åpningen av "Forskningsdagen for voksne". Eksperimentet med å videreføre den suksessrike Forskningsdagen for barn og unge med en ekstra dag der forskning, finans og virkemiddelapparat møter næringslivet, prøves for første gang i høst. Innholdet i forskningsteltet på Torget er omtrent det samme som i går, men i dag er det bl.a. oppfinnere, entreprenører og bedriftsledere som man vil forsøke å koble til forskere og finanskilder.
Skepsis
Flere enn Bjørgen var nok litt skeptisk til om dette er den riktige oppskriften, men alle som er med på å organisere den nye varianten av Forskningsdagene har den innstillingen at ikke noe skal være uprøvd for å skape nærmere kontakt mellom forskning og næringsliv.
- Vi får i hvert fall markert oss og skapt litt blest mulighetene, mente Bjørgen, og da vi traff han igjen litt senere hadde han faktisk møtt en av sine SMB-kontakter. Odd Jarle Svanem fra Svanem AS på Kyrksæterøra produserer diverse komponenter i tre, bl.a. for møbelindustrien, og Svanem valgte å kombinere en nødvendig Trondheimstur med en rekognoseringstur på Forskningstorget.
Vi møtte også Stein Tank Falck som for et år siden etablerte sin egen bedrift, Miljøstrø. Ved et produksjonsanlegg i Selbu lager 1500 ti-liters plastsekker med strø daglig. Hans spesialstrø er en blanding av sagflis, treaske, knust kalkstein og brent kalk, som når det strøs på holke er fem ganger mer sklisikkert enn vanlig sand.
- Det er en utrolig friksjonsmotstand i denne blandingen, sier Falck, som har hatt hjelp av kjemifolkene hos Sintef til å utvikle sitt produkt.
Godt tiltak
- Jeg er her for å skaffe meg mer kunnskap om mulighetene for finansiell støtte, opplyser Falck. - Dessuten er jeg nysgjerrig av natur og vil se hva som rører seg, legger han til. - Det er viktig å treffe folk og etablere nye forbindelser, understreker han.
- Det burde vært flere slike treffmuligheter for grundere, mener Falck. - Dette er et godt tiltak, bare synd at været ødelegger.
Tekst og foto: Arne Asphjell