MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Hutrende jakt på gründere (28.9.01)

reitan1.jpg
Kjell Magnus Reitan (t.h.) intervjues av Tore Strømøy og uttrykker indignasjon over at GSM-teknologien som ble utviklet i Trondheim har vært fundamentet for den finske suksessen innen mobiltelefoni. - Det skyldes i hovedsak at det har vært for få finansielle aktører i Trondheimsmiljøet, mener Reitan, som nå gjør noe med akkurat dette.

bj%BFrgen.jpg
Sintefs John Arne Bjørgen (t.v) var skeptisk til muligheten for å treffe seriøse kunder i et forblåst telt på torget. Men bare minutter senere var han i samtale med bedriftslederen Odd Jarle Svanem fra Kyrksæterøra.

falcken.jpg
Daglig leder for den årsgamle bedriften Miljøstrø, Stein Tank Falck, har savnet et tiltak som Forskningsdager for finans- og næringsliv.

I dag (fredag) er det Forskningsdager for næringslivet på torget i Trondheim. Tilstrømningen ved åpningen var atskillig mindre enn på barne- og ungdomsdagen i går, men noen kontakter blir knyttet mellom forskere og bedriftsetablerere.

- Jeg blir forbauset hvis jeg finner seriøse kunder fra vår målgruppe her, var det pessimistiske utsagn fra John Arne Bjørgen, Sintefs kontaktperson for små- og mellomstore bedrifter (SMB).

Været var elendig, omgivelsene uvante og tilstrømningen var slett ikke overveldende like før åpningen av "Forskningsdagen for voksne". Eksperimentet med å videreføre den suksessrike Forskningsdagen for barn og unge med en ekstra dag der forskning, finans og virkemiddelapparat møter næringslivet, prøves for første gang i høst. Innholdet i forskningsteltet på Torget er omtrent det samme som i går, men i dag er det bl.a. oppfinnere, entreprenører og bedriftsledere som man vil forsøke å koble til forskere og finanskilder.

Skepsis
Flere enn Bjørgen var nok litt skeptisk til om dette er den riktige oppskriften, men alle som er med på å organisere den nye varianten av Forskningsdagene har den innstillingen at ikke noe skal være uprøvd for å skape nærmere kontakt mellom forskning og næringsliv.

- Vi får i hvert fall markert oss og skapt litt blest mulighetene, mente Bjørgen, og da vi traff han igjen litt senere hadde han faktisk møtt en av sine SMB-kontakter. Odd Jarle Svanem fra Svanem AS på Kyrksæterøra produserer diverse komponenter i tre, bl.a. for møbelindustrien, og Svanem valgte å kombinere en nødvendig Trondheimstur med en rekognoseringstur på Forskningstorget.

Vi møtte også Stein Tank Falck som for et år siden etablerte sin egen bedrift, Miljøstrø. Ved et produksjonsanlegg i Selbu lager 1500 ti-liters plastsekker med strø daglig. Hans spesialstrø er en blanding av sagflis, treaske, knust kalkstein og brent kalk, som når det strøs på holke er fem ganger mer sklisikkert enn vanlig sand.
- Det er en utrolig friksjonsmotstand i denne blandingen, sier Falck, som har hatt hjelp av kjemifolkene hos Sintef til å utvikle sitt produkt.

Godt tiltak
- Jeg er her for å skaffe meg mer kunnskap om mulighetene for finansiell støtte, opplyser Falck. - Dessuten er jeg nysgjerrig av natur og vil se hva som rører seg, legger han til. - Det er viktig å treffe folk og etablere nye forbindelser, understreker han.
- Det burde vært flere slike treffmuligheter for grundere, mener Falck. - Dette er et godt tiltak, bare synd at været ødelegger.

Tekst og foto: Arne Asphjell