Marthe, Charlotte og Silje visste ikke så mye om afrikanske gnuer, men nå vet de ganske mye. Gnuen har for eksempel horn som er bøyd nedad, forover og oppad.
Marthe Dybos, Charlotte Lyngwa og Silje Klokk kunne sammen med over 80 medstudenter i biologi onsdag presentere temaoppgaver som de har jobbet med de siste ukene.
I Realfagbygget
Utstillingen består av 15 store postere og er åpen for alle i vrimlearealet utenfor auditorium R1 i Realfagbygget, Gløshaugen. Studentene har jobbet med spesifikke oppgaver innen fagemnet "evolusjonsbiologi, økologi og etologi".
Noen har skrevet om boreale skoger, andre om hjortens levekår og tilpasninger til alpine områder over tregrensa. Men for Marthe, Charlotte og Silje var altså utfordringen gnuen. Dette er et klovdyr innen oksefamilien, for deg som ikke visste det.
Gnuer og Power Point
Jentene har de siste ukene flikket på oppgaven.
- Det har vært veldig gøy, synes Silje, som også har fått lært mye data siden de måtte lage posterne i programmet Power Point. Det å lage postere minnet henne litt om de gode, gamle veggavisene som hun laget på grunnskolen. Charlotte og Marthe innrømmer at de ikke visste så mye om gnuen før de begynte. Men nå vet de blant annet at:
Det er mange av dem. Bortimot halvannen million.
De lever hovedsakelig i Øst-Afrika.
De er nomadedyr.
De fungerer både som "gressklippere" og "gjødselsspredere"
- Fantastiske postere
Zoologi-professor Arne Moksnes er en av de ansvarlige for temaoppgavene og er storfornøyd med utstillinga.
- Resultatet er over all forventning, sier han og tror studentene har lært mer om gruppeprosessen enn de er klar over. For opplegget, som er basert på problembasert læring, er en av de aller første oppfølgingene av NTNUs nye undervisningsstrategi. Derfor har de også fått økonomisk støtte fra sentralt hold til utstillinga. Moksnes tror gruppearbeid hvor temaoppgave er en integrert del av læringsprosessen, har mye for seg.
Det er også mulig å se utstillingen i dag (torsdag) og fredag. Fra kl. 14.30 til 16.30 står gruppene ved sine postere og svarer på spørsmål.
Tekst og foto: Tore Hugubakken