MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Nå får vi vite hvordan studentene bor (5.10.01)

3. november er det Folke- og boligtelling i Norge. For første gang vil en folke- og boligtelling fortelle oss hvordan studentene faktisk bor.

Er du student, skal du fylle ut skjema for boligen du bor i til daglig, selv om du ikke er folkeregistrert der. Dermed blir det også mulig å si hvor mange som egentlig bor i alle Norges byer.

Alle får skjema tilsendt
I månedsskiftet oktober-november vil alle husstander i Norge få tilsendt et skjema med spørsmål om boligen og husholdningen. Denne tellingen vil gi oss viktig informasjon om hvordan folk lever og bor i Norge i dag, og om forskjeller mellom rike og fattige, by og land, unge og gamle.

Resultatene fra folke- og boligtellingen brukes også til å sammenlikne Norge med resten av verden, og vil dessuten gi verdifull informasjon til framtidens historiebøker. Ved å fylle ut årets spørreskjema, blir en med på å skrive historien om det norske folk i år 2001.

Større byer?
For første gang vil folke- og boligtellingen beskrive hvor studentene faktisk bor. Tidligere har studenter bare vært registrert på den adressen de har i Folkeregisteret. Det betyr at det nå blir mulig å si noe nøyaktig om hvordan studentene faktisk bor - som for eksempel hvor stor plass de har, hvor gamle boligene er, og om de bor alene, med samboer eller i kollektiv.

Siden vi nå får vite hvor studentene faktisk bor, blir det også lettere å si hvor mange som bor på de store studiestedene. Mange store studiesteder vil få et høyere innbyggertall når en regner med studentene. Hvor mye høyere, får vi ikke vite før resultatene fra Folke- og boligtellingen er klare i 2002.

Siste folke- og boligtellingsskjema
Folke- og boligtellingene har lange tradisjoner i Norge. Den første ble gjennomført i 1769, og siden den gang har vi hatt telling omtrent hvert tiende år.

Folketellingene er sentrale når norsk historie skal beskrives, og de gamle folketellingene er en gullgruve for slektsforskere. Årets folketelling er den siste tellingen i historien der det norske folk blir bedt om å fylle ut skjema. Etter at denne tellingen er gjennomført, vil det bli mulig å hente ut all nødvendig informasjon fra eksisterende registre.

Nytt bolignummer
I høst har vi fått et nytt adressesystem i Norge som gjør at alle som bor i leilighet, har fått et tillegg til den gamle adressen sin. Hele den nye adressen er sendt ut på et adressemerke til alle som bor i blokker og bygårder. Dette adressemerket skal festes på innsiden av karmen i inngangsdøra, som en huskelapp.

Bor man for eksempel i Strandgt. 2, kan den nye adresse bli Strandgt. 2 H0301. H0301 viser altså at leiligheten ligger i tredje hovedetasje, og at det er leilighet nummer en fra venstre. Det nye nummeret skal føres inn i Folke- og boligtellingsskjemaet under punkt 5. De som bor i rekkehus eller enebolig omfattes ikke av dette.


Her finner du mer informasjon om folketellingen.