UKA-sjefen Tobias Drogseth har verken kontroll på funksjonærene eller på arrangementet, men regner med at alt går bra til slutt.
Det er bare to dager igjen til UKA-navnet offentliggjøres utenfor Studentersamfundet og markerer åpningen av en atter studenteruke. Forrige navnedåp for to år siden resulterte i det milleniuminspirerte ”,kåMMa,”. Hva det blir i år, vet bare UKA-sjefen Tobias Drogseth – og minst 30 andre.
– Vi er egentlig over den kritiske massen over hvem som kjenner navnet, innrømmer Tobias. Men han regner med at de som kjenner til det, klarer å holde kortene tett til brystet slik at overraskelsen blir størst mulig for så mange som mulig onsdag kveld.
260 arrangementer
UKA-sjefen har travle dager med ”Norges største kulturfestival” – og med mediene. Den glade studenteruka i Trondheim har nemlig vokst seg ut av byen, og Tobias håper at UKA snart kan nevnes i samme åndedrag som Festspillene i Bergen og Molde Jazzfestival.
Årets uke teller 1260 funksjonærhoder og har over 260 arrangementer. Den skytes i været ved midnatt mellom 10. og 11. oktober og stenger dørene søndag 3. november. Revyen er som vanlig flaggskipet, men nytt av året er en liten festival i festivalen, vAKUm, som finner sted 16. til 18. oktober. Festivalen er laget for studenter, men er åpen for alle.
Kurerer høstdepresjoner
– Det blir en slags mini-Quart-festival som skal kurere høstdepresjoner, forteller Tobias. Han håper dette arrangementet kan supplere sommerfestivalene. Det blir i hvert fall tre dager med konserter, teater og fest. Og hvis været er godt nok, kan også sommerens utepils eller gjørmebad gjenoppleves i Trondheim.
Men UKA-01 skal være mer enn konsertene og det som er omtalt i programmet. Kurs, konferanser og hverdagsarrangement gjør at Studentersamfundet også gynger på dagtid.
Men aller mest om kvelden, altså, og aller helst så sent som mulig. Revyen gjør at mange teaterforestillinger og konserter ofte ikke kan begynne før over midnatt. En liten strek i regningen for de som må tidlig opp på arbeid dagen etter.
– Å være opp til klokken to en natt, det tåler alle, tror Tobias.
Siden 1917
Med unntak av krigsårene 1941 og 1943 har studenteruka i Trondheim blitt arrangert siden 1917. UKA er pengemaskinen som sikrer Studentersamfundets drift for to nye år. Kunsten er å balansere mellom kultur og kommers. Det innrømmer også Tobias. Han sier de har flere arrangement de vet går med underskudd, men som er med på å sikre bredden i kulturtilbudet. Samtidig må de ha noen som trekker folk.
UKA skal bli et minne for livet. ”Lykken er å møtes på UKA”, er ett av slagordene som UKA proklamerer.
– UKA skal være grunn nok til å velge Trondheim som studentby, synes Tobias.
Men UKA skal også være for de unge som ikke studerer. Samt et sosialt tilbud for de som er litt opp i årene. UKEhjelpen, hvor du kan bestille gratis vindusvask og løvraking, er solidariske handlinger fra studentene.
– Hvis du ikke kan komme til UKA, kan UKA komme til deg, reklamerer Tobias som tror UKA vil bli lagt merke til i byen de neste tre ukene.
Beredt mot dop
UKA-sjefen innrømmer at han ikke har kontroll på alt, og at de ikke er garantert et knirkefritt arrangement.
– Masse kan gå galt. Det verste er personskader, men der er vi godt forberedt, forsikrer Drogseth og ramser opp helsepersonell og annet kriseteam som er i beredskap.
Heller ikke dop-bølgen er Drogseth uforberedt på. Derfor unngår UKA arrangementer som gjerne knyttes til dop, som tekno-arrangement. UKA-01 har et bra samarbeid med politiet, og med trente dørvakter går det bra, tror UKA-sjefen. Han innrømmer at nervene har kommet, men at det ikke gjør noe.
– Alt ordner seg på Samfundet, sier Tobias Drogseth.
Tekst og foto: Tore Hugubakken