MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Ring, ring: Åpen ungdomsdag på campus (15.10.01)

aapenmartin.jpg
Martin Ingebrigtsen prøver løgndetektortesten og peker på resultatene på skjermen til stor forlystelse blant de andre elevene.

aapenknall.jpg
Kjemikerne i Realfagbygget demonstrerte blant annet hvilke forunderlige egenskaper nitrogen har. De høstet klappsalver etter hvert eksperiment.

aapenfilosof.jpg
Filosofistipendiat Ketil Audsen hadde egentlig ikke tenkt å sitte på stand, men så befant han seg i nærheten og bestemte seg for sette opp en spartansk treffpunkt for alle filosofi-interesserte ungdommer.

15-åringen Martin Ingebrigtsen vet ikke om han skal begynne på NTNU, men synes det er moro å bli testet med løgndetektor.

Sammen med 1.400 andre elever testet Martin mandag ut smått og stort ved NTNU, under Åpen dag. De aller fleste av de unge besøkende medbragte sine - påslåtte - mobiltelefoner. Det ble raskt folksomt rundt løgndetektoren som medisinprofessor Sven Svebak hadde med seg og demonstrerte i Elektrobygget på Gløshaugen.

"E' du forelska?"
Martin Ingebrigtsen fra Brundalen skole syntes at klassekameratene stilte litt dumme spørsmål. Og selv om det var litt tøft å få prøve løgndetektoren, mente han at det var for tidlig å avgjøre om han en gang i fremtida skal velge NTNU som studieplass.

Svebak fortalte at en virkelig test varer tre timer og foregår i helt andre omgivelser. Men likevel var det stor rift blant ungdommene om å få prøve utstyret. Spørsmål om seksualitet og kjærlighet var de mest populære. "E? du homo?" og "E? du forelska", lurte klassekameratene ofte på. Men det var ikke lett å se av grafikken som kom fram på skjermen hva svarene var. Svebak mente at mange av ungdommene var litt oppskjørta.

Mobilmania
Det var ellers skyhøy mobiltelefonfaktor da ungdommene invaderte campus. Ringte gjorde det også under teknologi-showet i Studentersamfundet. Mange av ungdommene trodde nok at det var en del av showet at de skulle ringe og prate i telefonene, for det var ikke rent få som gjorde nettopp dette.

Arrangørene hadde hentet inn Guri Solberg fra det kuule radioprorammet "Gush" i NRK og hun var en ener til å kommunisere med horden av ungdommer som satt i kvadrantene. Innimellom slapp hun til NTNU-ansatte som fortalte om mobiltelefoner, improvisasjon, musikkteknologi og andre tema.

Også kjemiprofessor Martin Ystenes fikk salens fulle oppmerksomhet da han holdt den klassiske knallforelesningen i Realfagbygget.

Leser Gaarder
Ved forrige åpne dag i 1999 var det enkelte som ansatte som uttrykte sterk misnøye med at dørene ble åpnet for ungdomsskole-elever. "Et mareritt", mente flere at det var da 13-14-åringer fikk boltreplass, og det ble rapportert om kaotiske tilstander og butikknasking. Den gang kom nærmere 3.800 elever til universitetet. I år var antallet betraktelig lavere, fordi bare tiendeklassinger og elever i førsteklasse i videregående skole var invitert.

En annen endring i årets arrangement var at Dragvoll-fagene presenterte seg på Gløshaugen. Alle institutt var ikke representert, men Filosofisk institutt var i alle fall på plass. På deres stand satt stipendiat Ketil Audsen. Han erfarte at mange ungdommer lurte på hva filosofene egentlig kan gjøre i samfunnet, og at mange hadde lest litt Jostein Gaarder.

Tekst og foto: Tore Hugubakken