MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Døgnåpne internettkafeer fra nyttår (1.11.01)

data.jpg
IT-sjef Roar Aspli (t.h.) forklarer maskinstudent Torgeir Steen at han om noen måneder kan koble seg på nettet med pc-en sin når han sitter og jobber i Kjelhuskafeen på Gløshaugen.
Foto: Arne Asphjell

Nå skal Studentsamskipnadens kafeer gjøres om til døgnåpne internettkafeer, skriver Universitetsavisa. Som et første skritt på veien legges det opp trådløs nettforbindelse til Storkantina på Dragvoll, samt Kjelhuskafeen og vrimlearealet utenfor Magneten på Gløshaugen.

Nettilkoblingen til de tre kafeene vil være klar fra 1.januar 2002, men blir i første omgang et prøveprosjekt. Hvis forsøket viser seg vellykket, vil sannsynligvis alle samskipnadens serveringssteder få samme tilbud. Hensikten er å gjøre det lettere for studentene å finne arbeidsplasser på campus.

Avlaster grupperom og datasaler
Med bærbare pc-er kan studentene koble seg opp mot nettet og jobbe alene eller i grupper. Nye undervisningsformer, som f.eks problembasert læring, krever at studentene i mye større grad enn før jobber sammen i grupper og team. Men det er mangel på grupperom, og ofte trangt på datasalene ved universitetet.

- Vårt nye tilbud vil bedre kapasiteten begge plasser. Totalt finnes det hele 3.000 sitteplasser på kafeene og disse arealene er godt egnet til gruppearbeid, sier NTNUs IT-sjef Roar Aspli som hadde ideen og står bak prosjektet. Trolig blir NTNU det første norske universitetet som gir sine studenter et slikt tilbud.

Eneste bekymring i prosjektet er at det skal oppstå konflikter mellom vanlige spisesgjester og nettbrukere. Hovedregelen vil være at spisegjester alltid skal ha fortrinn. På alle kafeer vil det komme oppslag som forklarer "kjørereglene", som skal hindre gnisninger mellom spisende og surfende gjester.

Automatservering
På kvelds- og nattetid bør det imidlertid ikke oppstå kamp om plassene. Det blir ikke ordinær servering i kafeene utenfor vanlig arbeidstid, men Studentsamskipnaden vurderer å plassere ut flere automater som studentene kan benytte. Den eneste ekstra kostnaden som ellers følger med prosjektet, blir noe økt renhold. Det er NTNU som eier alle kafélokalene og som har ansvar for renholdet.

Hvis pilotprosjektet blir vellykket, står resten av kafeene for tur. For å kunne innføre trådløst nett i den største studentkafeen på hele NTNU, Eplet ("Hangaren") på Gløshaugen, må det imidlertid først gjennomføres en mindre ombygging.

Strategisk valg
Prosjektet med døgnåpne internettkafeer er i tråd med NTNUs nye IT-strategi. Hvis forslaget overlever høstens budsjettbehandling ved NTNU, vil alle fellesareal på universitetet bli utstyrt med trådløse nett i løpet av 2002. Ansattes kontorer skal imidlertid fortsatt ha tilkobling via kabel. En egen arbeidsgruppe med representanter fra NTNUs IT-seksjon, Studieavdelinga, Teknisk avdeling og SiT Kafe er ansvarlig for prøveprosjektet med oppkobling av de første tre kafeene.

Den trådløse tilkoblingen vil kunne benyttes både av Windows-, Linux- og Mac-brukere. IT-seksjonens Orakeltjeneste vil ha ansvar for brukerstøtte til kaféstudentene.

Av Jan Erik Kaarø