Terrorfrykt og flere alvorlige ulykker innen transportsektoren den siste tida preget stemningen på årets Sikkerhetsdager.
- Perspektivet på Sikkerhetsdagene ble litt annerledes denne gangen. Tidligere fokuserte vi mest på lokale problemer og forebyggende sikkerhetsarbeid mot ulykker. Dette er fremdeles viktige arbeidsområder, men i tillegg må vi ta innover oss de globale sikkerhetstruslene, sier professor Jan Hovden ved Industriell økonomi og teknologiledelse.
HMS taper for bin Laden
- Det tradisjonelle opplegget rundt internkontroll av HMS begynner å bli gammeldags og traust i forhold til dagens utfordringer på sikkerhetsområdet, mener professoren som til daglig underviser i faget sikkerhet og har vært med på å arrangere Sikkerhetsdagene siden starten i 1984.
Hovden legger vekt på at vi aldri har hatt et sikrere og tryggere samfunn, målt i historisk statistikk over ulykkesskader og tap, velferd og levealder.
Avmakt
– Men tempoet og kompleksiteten i endringer i teknologi, nærings- og samfunnsstrukturer aksellererer. Denne usikkerheten stiller nye krav til robusthet og fleksibilitet i samfunnsinstitusjoner, organisasjoner og hos enkeltindividet. Menneskets hjelpeløse kamp mot lokale naturkrefter og mestring av farefullt arbeid er blitt erstattet av en avmakt mot mytiske globale markedskrefter og diffuse trusler fra teknologier vi ikke helt forstår eller kan sanse. Da hjelper det ikke at maskiner og produksjonsprosesser isolert sett er blitt sikrere, framholder Hovden.
NTNU og Vesta samarbeider
Sikkerhetsdagene foregikk på Royal Garden onsdag og torsdag i forrige uke. Hovedtemaet var spørsmål om sikkerheten generelt er på nedtur. Bakgrunnen er de mange alvorlige hendelsene verden over den siste tiden. Sikkerhetsdagene er et årlig samarbeidsprosjekt mellom NTNU og Vesta og samlet i år 300 deltakere. Majoriteten var ledere innen offentlig forvaltning og næringsliv, men også fagforeninger var representert.
Tekst og foto: Synnøve Ressem