MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Filmpremiere på sosiologi (4.11.01)

doku2.jpg
Aksel Hagen Tjora og Eiri Elvestad benyttet sjansen til å flotte seg når de for en gang skyld i livet arrangerte filmpremiere.

doku3.jpg
Kolleger uten spesielle forventninger til debutanten Hagen Tjora tok raskt plass i setene, men ventet forgjeves på reklamen.

doku4.jpg
Bjørn Egil Flø er sosiologen som ble bygdeforsker. I filmen forteller han om hvordan feltarbeid i mindre kommuner kan arte seg. Her har ikke alltid gatene navn. Da finner Flø folk ved hjelp av postkasser.

Eiri Elvestad hadde funnet fram den fine hatten og svarte boaen. Aksel Hagen Tjora hadde blankpussa sko og stram slipsknute. Det er ikke hver dag to sosiologer debuterer på filmlerretet.

Det var duket og strøket og filmpremiereklart for sosiologene torsdag. To av instituttets ansatte har snekret sammen en dokumentarfilm om hvilke jobber sosiologene får etter at de tusler ut fra Dragvoll med hovedfagsoppgaven under armen. Sju sosiologer i ulike jobber forteller om hvordan sosiologien har hjulpet dem fram her i livet. Filmen er laget for å rekruttere studenter til sosiologi hovedfag.

Snekret siden mars
- Ja, jeg er litt nervøs, innrømmet Aksel Hagen Tjora på forhånd. Det er noen minutter igjen til de kritiske kollegaene kommer for å se hva førsteamanuensen har fått utrettet. Sammen med universitetslektor Eiri Elvestad har han siden mars arbeidet med dokumentarfilmen.

Arbeidet er gjort ved siden av ordinære oppgaver på instituttet, og ettersom verken Elvestad eller Hagen Tjora hadde formell kompetanse innen filmfaget, har de brukt mye tid på den ulønna jobben. Mesteparten av tida har gått med til å redigere råmaterialet ned til en akseptabel lengde. For mange av de sju sosiologene var det vanskelig å forklare kort hva de holder på med og hvorfor sosiologi er nyttig yrkes-bagasje.

Forelesning eller premiere?
Premieren fant sted på et litt uvanlig tidspunkt, torsdag morgen klokka ni. Noe skuffet måtte vi konstatere at sjampagnen og den røde løperen manglet, men Eiri og Aksel prøvde å sette premierestemning ved hjelp av dempet belysning, kaffe, brus, kjeks og sjokolade. Men resten av Institutt for sosiologi og statsvitenskap mangler nok premiére-erfaring. Ikke en eneste smoking eller gallakjole var å se hos instituttets ansatte. Ei heller ble det premiereminglet før filmens begynnelse. Det var kanskje gammel sedvane som gjorde at sosiologer og statsvitere bare gikk direkte til auditoriet og satte seg ned.

Ryggsekk full av sosiologi
De sju sosiologene i den 17 minutter lange filmen svikter ikke sitt gamle institutt, men er fulle av lovord om faget. Her intervjues kommuneplanleggeren, gründeren, analytikeren, statsbyråkraten, journalisten, bygdeforskeren og senterlederen. NRK-journalisten mente at en ryggsekk full av sosiologi ga ham verdifull ballast i jobben.

Etterpå brøt applausen løs. Dommen var klar:
- Filmen var langt bedre enn jeg hadde forventet, innrømmet professor Ola Listhaug. Professor Berit Brandt syntes filmen var flott og mente dette er noe sosiologifaget trenger. Andre syntes film-musikken som fritidsmusikant Aksel Hagen Tjora selv hadde laget, var veldig bra.

Vel i havn med det første filmprosjektet har Elvestad og Hagen Tjora lyst på flere filmoppgaver. Det er dumt å skusle bort det de nå har har lært gjennom mange og lange måneders slit. Kanskje blir neste film om sju byggstudenter?

Filmen kan også sees via nettet. NB! Fila er på 54 Mb.

Tekst og foto: Tore Hugubakken