MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Stor Nobel-fest første uka i desember (12.11.01)

topp.gif

Hele fem Nobelprisvinnere kommer til NTNU for å markere100-årsjubileet for Nobelprisen 4. og 5. desember. De langveisfarende gjestene vil bidra med en rekke foredrag og en paneldebatt som er åpen for alle.

Det store Nobel-arrangementet ved NTNU første uka i desember begynner å ta form. Starten skjer allerede mandag 3. desember, med foredrag av Nobelprisvinner i fysikk fra 1999, Gerardus ´t Hooft. Han skal snakke om fundamentale spørsmål innen elementærpartikkelfysikk.

Hvordan Gud spiller terninger
Tittelen på sesjon II samme dag har den spennende tittelen "Hvordan Gud spiller terninger?" (How does God Play Dice?). Elementærpartikkelfysikk dreier seg om å forstå stadig mer av materiens oppbygging og struktur. ´t Hooft fikk Nobelprisen sammen med Martinus J.G. Veltman, for å ha brakt ny kunnskap på området. t´Hooft har særlig studert det teoretiske forholdet mellom den svake kjernekraften og elektromangetismen, - den elektrosvake kraften.

Nanovitenskap og leger i krig
Hovedmarkeringen begynner tirsdag 4. desember med en rekke spennende foredrag. Temaene spenner fra nanovitenskap og utviklingsbiologi, til prionsykdommer og legerollen i krig. På et seminar om nanovitenskap er hovedtaleren Heinrich Rohrer, Nobelprisvinner i fysikk i 1986. Rohrer fikk prisen sammen med Gerd Binnig for utviklingen av tunneleringsmikroskopet (STM).

Dette instrumentet åpnet nye muligheter innen nanoteknologi, for å observere og manipulere strukturer. Smakebiter fra nanoforskning innen biofysikk ved NTNU vil bli presentert av professor Bjørn Torger Stokke ved Seksjon for biofysikk og medisinsk teknologi, Institutt for fysikk. Han skal fortelle om et prosjekt som handler om å komprimere arvestoff (DNA) , der den langsiktige målsettinga er å forbedre metoder innen genterapi. Han vil også fortelle om eksperimenter med strekking av enkle polymerer, og dissosiering mellom par av enkeltmolekyler.

Fredsprisvinner
Samme dag (4. desember) vil internasjonal leder for Leger uten grenser, Morten Rostrup, snakke om legerollen i krig. Rostrup har nylig vært i Pakistan og stiller med førstehånds kjennskap til krigsutviklingen i Afghanistan. Leger uten grenser ble tildelt Nobels fredspris i 1999 for sin banebrytende humanitære innsats på flere kontinenter. Et annet arrangement samme dag, vil handle om prionsykdommer. Foredragsholder er Nobelprisvinner i medisin fra 1976, Daniel Carleton Gajdusek, som fikk prisen for oppdagelsen av nye mekanismer for årsak og spredning av infeksiøse sykdommer. Oppdagelsen har hatt stor betydning for å skjønne hvordan kugalskap smitter.

Åpen paneldebatt
Onsdag 5. november er satt av til en paneldebatt som skal ledes av forskningsjournalist Sverre Krüger. Der vil også en femte Nobelprisvinner delta, Christiane Nüsslein-Volhard, som fikk prisen i medisin i 1995, sammen med Eric F Wieschaus og Edward B. Lewis, for ny kunnskap om utviklingen av mennesket fra unnfangelsen til fødselen.

I de to sist utgitte numrene av Universitetsavisa, samt i de to kommende utgavene, finner du mer bakgrunnsstoff om Nobelarrangementet.

Av Synnøve Ressem


Nobelarrangementet ved NTNU har også en egen hjemmeside på nettet.