Plantebiosenteret på Dragvoll får status som User Support Operational Center for den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.
Program Board i ESA (European Space Agency) har vedtatt at det europeiske senteret for ekspertise på planter i rommet skal legges til Trondheim. Plantebiosenteret fikk den ærefulle status som USOC-senter i konkurranse med tyskerne. Trondheim trakk det lengste strået fordi miljøet her er best kvalifisert for oppgaven. Plantebiosenteret på Dragvoll i samarbeid med fysikerne ved NTNU er Europas toppekspertise på plantevekst i rommet.
Langsiktig kontrakt
Det er til sammen ti USOC-sentra innenfor ESA. Sentrene har ekspertise innen bestemte felt, for eksempel væskefysikk, materialteknologi, krystallisering av proteiner. Utdanningen av astronauter er lagt til et USOC-senter i Tyskland.
Professor Tor-Henning Iversen opplyser at kontrakten som USOC-senter er langsiktig og vil løpe over 5-10 år. Statusen som USOC-senter vil innebære at det bl.a. vil installeres avansert kommunikasjonsutstyr for overføring av store datamengder mellom romstasjonen ISS (International Space Station) og senteret på Dragvoll.
Avansert "plantekuvøse"
Plantebiosenteret har i samarbeid med Institutt for fysikk utviklet et avansert plantedyrkingskammer for planteforsøk i rommet. Hensikten er å studere hvordan plantene reagerer på vektløshet i forhold til deres normale evne til å blomstre og frembringe frø. Trondheimsmiljøet har på oppdrag fra ESA levert 12 slike plantekammere til romstasjonen ISS, og skal også levere tilsvarende til amerikanske NASA.
Det spesielle med denne dyrkingsenheten som har fått det offisielle navnet European Modular Cultivation System (EMCS), er at plantene dataovervåkes og får tilført akkurat den mengde vann og næring de trenger. Ved at det i tillegg er laget en smart løsning for luftgjennomstrømning i plantekammeret, unngår man at det dugger på glasset i planteboksen. Dermed blir det mye lettere å observere plantene i kammeret.
Se Iversen på TV i kveld
Planteprofessor Iversen blir intervjuet i Norgesglasset på NRK i dag, og etter Dagsrevyen i kveld dukker Trondheims plantekjendis opp i programmet Schrödingers Katt.
Tekst og foto: Arne Asphjell
Du kan lese mer om planteforsøkene i rommet på Plantebiosenterets nettsider.