MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Tre nye æresdoktorer blir utnevnt (20.11.01)

Professor Toril Moi ved Duke University, USA, professor Yukio Ueda ved Kinki University, Japan, og administrerende direktør Suzanne Lacasse ved Norges geotekniske institutt utnevnes til nye æresdoktorer ved NTNU til våren.

NTNU vil utnevne tre nye æresdoktorer ved doktorpromosjonen 31. mai neste år.

I kriteriene for utvelgelse av æresdoktorer er det en forutsetning at kandidaten har gjort et fremragende arbeid til gavn for vitenskapen. Utnevningen skal bidra til å markere hva NTNU står for innen forskning på internasjonalt nivå og internasjonalt forskningssamarbeid. Det tas hensyn til om den som utnevnes har hatt betydning for den faglige utvikling av miljøene ved NTNU. Utnevningene skal gjenspeile mangfoldet og bredden ved NTNU, og det er ønskelig å markere NTNUs internasjonale relasjoner gjennom utnevnelsen av æresdoktorer.

Suzanne Lacasse er født i 1948, og er i dag administrerende direktør i Norges geotekniske institutt, en stilling hun har hatt siden 1991. Dr. Lacasse er utdannet sivilingeniør fra Massachusetts Institute of Technology (MIT), og har doktorgrad fra universitetet i Montreal. Hun har tidligere undervist ved begge disse universitetene, i tillegg til at hun har innehatt en rekke andre posisjoner. Dr. Lacasse er en internasjonalt anerkjent vitenskapskvinne, med svært god kontakt med NTNU. Hun er blant annet medlem av styret for Næringslivsringen ved Fakultet for bygg- og miljøteknikk. Hennes publikasjoner og foredrag har gitt henne en rekke internasjonale priser, og hun innehar en rekke internasjonale verv.

Toril Moi er født i 1953, og tok doktorgraden ved universitetet i Bergen i 1980. Hun underviser nå ved Duke University, North.Carolina, USA, der hun er James B. Duke Professor of Literature and Romance Studies. Hennes forskning og undervisning er særlig konsentrert om spørsmål angående kjønn, seksualitet og kropp, spørsmål angående modernisme og spørsmål som ligger i skjæringspunktet mellom litteratur og filosofi. Hun er en internasjonalt anerkjent forsker, med bokutgivelser på mange språk. For 2002 er hun tildelt et Guggenheim Fellowship, og vil ha permisjon fra sitt virke ved Duke University.

Toril Moi startet sin karriere ved AVH, Universitetet i Trondheim, der hun var ansatt som universitetslektor ved Romansk institutt. Hun har hatt jevnlig kontakt med UNIT/NTNU via fagmiljøet ved Institutt for nordistikk og litteraturvitenskap, blant annet som opponent ved doktorgrads-disputaser.

Yukio Ueda er født i 1932 og er i dag professor ved Kinki University i Wakayama, Japan. Fra 1992 til 1996, var han adm. dir. ved Welding Research Institute, Osaka University. Professor Ueda har graden Ph.D. fra Leigh University, USA og Dr. of Engineering fra Osaka University. Yukio Ueda arbeider innenfor NTNUs maritime satsningsområde. Ueda representerer en nasjon som har en ledende posisjon innen marin teknologi. Han har en omfattende publikasjonsliste, og har veiledet 23 doktorgradsstudenter. Fire av disse doktorgradsstudentene har oppholdt seg ved Fakultet for marin teknikk som gjesteprofessorer, eller post doktorer. Professor Ueda har deltatt i en doktorgradskomité ved Fakultet for marin teknikk, og har holdt flere gjesteforelesninger ved NTNU.

Av Arne Asphjell