Før jul får alle beskjed om hvor de skal møte opp over nyttår. Det var universitetsdirektør Vigdis Moe Skarsteins beskjed til de berørte på fagforeningen 2fos temadag om fakultetsomleggingen i dag, onsdag.
Skarstein kunne imidlertid ikke love at alle ville bli fast plassert før jul. Mange må finne seg i å bli flyttet på senere i prosessen også. Hvor mange, er det for tidlig å si noe om. Skarstein ville heller ikke si noe om noen ville miste jobben som en følge av fakultetsomleggingen.
- Vi tror vi skal klare å tilby alle fornuftige arbeidsoppgaver, men dette er det for tidlig å si noe om, sa universitetsdirektøren. Hun gjentok dermed det som NTNU-ledelsen tidligere har sagt i denne sammenhengen. Noen garanti mot oppsigelser er det ingen som får.
Nei til endring for endringens skyld
Førstelektor i organisasjons- og ledelsesfag ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, Ole Meier Kjerkhol, holdt i begynnelsen av temadagen et foredrag om generelle trekk ved omstillingsprosesser.
Kjerkhol hevdet at omstillinger slår feil ut hvis de er rigide og toppstyrte. Det viktige er at grunnnivået får handlingsrom til å omforme endringsprosessen i sitt eget bilde. Det er først når grunnplanet føler et eierskap til omstillingen, og ser på den som noe positivt, at den blir effektiv i praksis, hevdet han.
Kjerkhol oppfordret alle til å motsette seg endringer for endringens skyld. Endringsprosesser skal kun være et middel for å nå felles, overordnede mål, framsatte han.
Kjerhol ville ikke ut med sine eventuelle synspunkter på den omstillingsprosesen NTNU er oppe i nå.
Fornøyd og skamfull
- Noen ganger føler man skam over å være fornøyd med egen plassering i en omstillingsprosess. Særlig hvis man har mange kolleger som har vært mindre heldige. Dette hevdet Anne Katarina Cartfjord, leder av HMS-seksjonen ved NTNU. Hun avsluttet temadagen med å presentere funn og erfaringer fra Orgutprosessen ved NTNU i 1998, samt omorganiseringen av Sintef i 1995/96.
Cartfjord kunne fortelle at mange i disse prosessene hadde en irrasjonell skyldfølelse og tenkte at: "grunnen til at de skal omorganisere nå, er vel fordi jeg har gjort en for dårlig jobb". Videre føltes tapet av det sosiale fellesskapet som det verste for mange.
Den 50-60-personer store forsamlingen på 2fos temadag, der mange av de fremmøtte blir direkte berørt av NTNU-omleggingen, fikk avslutningsvis noen gode råd av HMS-sjef Cartfjord.
- Den aller beste terapien når man har det vanskelig, er å snakke med noen som forstår og gir aksept, avsluttet Cartfjord.
Av Even Gran