Kontorer og laboratorier i Lerkendalbygget på søndre Gløshaugen er rammet av store vannlekkasjer. Årsaken er at regnet pøser ned mens det bygges en ny etasje på huset.
De store innendørs nedbørsmengdene har ført til at det er innført et nytt begrep blant personalet ved Institutt for veg- og jernbanebygging: "Tena Office", eller gulvbleie som det helt nødvendige utstyret også blir kalt. Behovet fremgår av bildet - ekstra store papirbleier som absorberer vannet er lagt utover alle gulv.
Betongskåler fulle av vann
Bygget har flatt tak, og garantitiden på membranen som ble lagt da bygget ble reist i 1973-74 er for lengst gått ut (15 år). Grusen som lå oppå membranen måtte fjernes på grunn av byggearbeidene, og da oppstod det raskt mange hull i den gamle, sprø membranen, og nedbøren fikk fri bane inn i bygningen. Som etasjeskiller er det brukt betongelementer som har u-formet profil, og vannet samler seg i isolasjonen som ligger i disse betongskålene. For å få drenert ut vannet må det bores hull nedenfra. Slikt blir det mye søl av, og plasttildekkede forsøksrigger, datamaskiner og kopimaskiner finner vi over alt i bygget.
- Heldigvis har vi ikke fått noen alvorlige skader på utstyret vårt, sier instituttingeniør Tore Menne, som er ansvarlig for å sikre utstyret mot lekkasjer. Han kartlegger og rapporterer omfanget av lekkasjene til Statsbygg hver eneste dag.
- Det er ikke så mye vi får gjort av våre normale oppgaver under slike forhold, sukker Menne, som frykter at angrep av mugg og sopp kan følge i kjølvannet av den våte perioden.
Fiaskobygg
Lerkendalbygget ble oppført som et forsøksbygg av Statsbygg, og var tenkt brukt som et standard universitetsbygg på Dragvoll og i Tromsø blant annet. Men at denne typen bygg var dårlig egnet viste seg ganske omgående.
- Skoill ha verre kakka ne heile skiten, er Mennes kommentar.
Den ekstra etasjen på Lerkendalbygget reises som ledd i Realfagbyggprosjektet.
Av Arne Asphjell