MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Does science need to be sexy? (28.11.01)

Må vitenskap pakkes inn som underholdning for å slå an? Er avstanden mellom forskere og publikum for stor? Ønsker virkelig forskere bedre kontakt med omverdenen, eller trives de best i et elfenbenstårn?

For første gang i historien skal fem tidligere nobelprisvinnere samles til et åpent debattmøte i Trondheim. Møtet foregår i Realfagbygget onsdag i neste uke (5. desember), og avslutter NTNUs markering av nobelprisens 100-årsjubileum.

Samfunnsperspektiv
Det er forskningsjournalist Sverre Krüger som skal lede paneldebatten, og han har satt opp "Forskning og det moderne samfunn" (Science and modern society) som hovedtema. Som undertema nevner han ansvar og etikk, inspirasjon og rekruttering, grunnforskning versus anvendt forskning, og Informasjon og formidling.

Det er fra sistnevnte kategori at vi har plukket ut de innledende spørsmålene. I forberedelsene sine har faktisk Krüger spisset dem enda mer:

"Does science need to be sexy to attract a bigger audience?", kan sikkert bli en utfordrende problemstilling for de selebre gjestene. Det samme gjelder spørsmål innen etikk og ansvar, der for eksempel genforskning, våpenteknologi og den tredje verden kan bli temaer. Krüger understreker at temaene han lister opp bare må betraktes som eksempler. Det blir full anledning til å stille spørsmål til nobelprisvinnerne fra salen.

Foredrag
Den offisielle nobelprismarkeringen foregår tirsdag 4. og onsdag 5. desember. Men allerede mandag 3. desember blir det anledning til å møte nobelprisvinneren i fysikk fra 1999, Gerardus ´t Hooft. Det foregår på et arrangement i Realfagbygget, auditorium R2, hvor han vil holde to foredrag som handler om fundamentale spørsmål innen elementær partikkelfysikk.

´t Hooft holder også et foredrag samme sted dagen etter, tirsdag 4. desember. Senere på dagen i samme auditorium skal også Heinrich Rohrer delta på et seminar om nanovitenskap. Rohrer vant i 1986 nobelprisen i fysikk.

To nobelforedrag holdes i Store auditorium på Regionsykehuset tirsdag 4. desember. Nobelprisvinner i medisin fra 1975, Daniel Carleton Gajdusek, vil snakke om prionsykdommer. Gajdusek fikk prisen for sin oppdagelse av nye mekanismer som forårsaker infeksiøse sykdommer som for eksempel kugalskap. Samme sted, samme dag, snakker Morten Rostrup om legens rolle i krig. Rostrup er internasjonal leder for organisasjonen Leger uten grenser, som fikk Nobels fredspris i 1999.

Av Synnøve Ressem


Mer informasjon om nobelarrangementene ved NTNU finner du her.