Et seminar der vaflene er erstattet med østers og talerstolen med en catwalk, er ikke hverdagskost i NTNU-miljøet. Vi kan rapportere at nyskapingen på seminarfronten fungerer fint.
Det er NTNUs program for tverrfaglig forskning ved professor Håkon With Andersen som står som arrangør av seminaret "Kunnskap i forandring - mellom kunst og vitenskap". Seminaret er lagt til prosjekthallen i Kunstakademiets lokaler i Innherredsveien. Møteplassen er valgt både fordi man ønsker å unngå den tradisjonelle forelesningssalen og for å fokusere på at Kunstakademiet er en del av NTNU.
Unik seminarsetting
Flere representanter fra Dragvoll og Gløshaugen hadde funnet veien til seminarets første dag. Det var neppe på grunn av lunsjbordet, for den overraskelsen var ikke spesifisert i programmet. Hele designet av seminaroppsettet er et kunstverk, med et flott og eksotisk lunsjbord som juvelen i kronen. Et par kunststudenter hadde jobbet til fire på morgenkvisten de siste dagene før seminaret for å få alt på plass.
Når Håkon With Andersen lager tverrfaglige seminarer, blir hele seansen som en stor forundringspakke. I noen tilfeller kan det bli litt lite sammenheng mellom de ulike innslagene, men samtidig får man belyst interessante problemstillinger fra forskjellige innfallsvinkler. Det kan gi opphav til kunnskap og ny erkjennelse - en angrepsmåte som passer bra når temaet er kunnskap i forandring.
Ambient fiksjon
På onsdagens seminar fikk vi se urpremiere på en "ambient fiksjon": Sintef-forsker Kjetil Svarstad brukte tegneseriens semiotikk for å skildre en tenkt situasjon der Tarald går på ei gangbru over Nidelva ei mørk natt og blir skremt av truende meldinger med ukjent opphav som han får på "digidingsen" han har i lomma. Svarstad har søkt på nettet etter termen ambient fiksjon, men ikke fått noen treff. Derfor regner han seg som opphavsmann til begrepet. Og hva betyr det? Hvis vi sier "en allestedsnærværende, tenkt situasjon" blir du klokere da?
Noen presentasjoner var skjemmet av en ortografi som fikk en journalist til å fryse på ryggen. Vi anbefaler foredragsholdere å gå grundig gjennom rettskrivingen i sine presentasjoner - søk hjelp om nødvendig. Elendig ortografi skaper irritasjon hos tilhørerne og svekker en presentasjons troverdighet.
Nye sjanser i dag
Vil du heller ha østers enn vafler til lunsj i dag (torsdag), kan vi opplyse at det er samme lunsjbord og allsidige innslag også på dagens seminar.
Tekst og foto: Arne Asphjell
Programmet finner du på oppslagstavla Nettopp.