Studenter og avgangselever fra videregående skoler var i overveldende flertall da fem tidligere nobelprisvinnere stilte til paneldebatt i Realfagbygget i dag.
Temaene var mange, gullkornene satt løst og det var en gemyttlig tone mellom paneldeltakere og publikum. Panelet startet med å fortelle hva som inspirerte dem til å begynne med forskning. Deltakerne hadde litt forskjellig utgangspunkt, men var skjønt enige om det viktigste er å holde nysgjerrigheten ved like. Tilhørerne ble fortalt at det går godt an å bruke tid på å bestemme seg for hvilken retning en vil satse. Men når valget først er gjort, skal en arbeide iherdig og sette seg langsiktige mål.
Budskapet falt i god jord hos trekløveret Ingunn Winnberg, Aase Kristine Lundberg og Kjersti Opdal fra Trondheim katedralskole. De syns det var en trøst å høre at en ikke trenger å være frelst for vitenskapen fra barndommen av, men at inspirasjonen kan komme etter hvert. De er avgangselever og blant dem som sliter med å velge studieretning til høsten. – Jeg er glad for at jeg har realfag, - det gir de største valgmulighetene. Foreløpig står valget mellom sivilingeniørstudiet i kjemi og biologi og havbruksforskning, sier Opdal. Winnberg har lyst på medisin og ble kraftig inspirert av den engasjerte paneldeltakeren for Leger uten grenser, Morten Rostrup.
John Anders Stav og Julie Bugge fra Heimdal videregående skole fikk sneket seg til et kjapt møte med Christiane Nüsslein Volhard, nobelprisvinner i medisin fra 1995. Julie lurte på hvordan det var å være kvinne i et forskningsverden. Volhard fortalte at forholdene har forbedret seg atskillig siden hun begynte for 20 år siden, men at det fortsatt er behov for kvinnekamp. – Det er med andre ord som i resten av samfunnet, sa Volhard og ønsket både John Anders og Julie lykke til med valgene de står overfor. '
Av Synnøve Ressem
Bilder: Rune Petter Næss, NTNU-Info.