MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Gemyttlig møte med nobelprisvinnere (5.12.01)

getfile1.jpg
Vitenskap kan både være interessant og morsomt! Ingunn Winnberg, Aase Kristine Lundberg og Kjersti Opdal fra Trondheim katedralskole ble kraftig motivert til å satse på høyere utdanning etter møtet med nobelprisvinnerne i går.

getfile2.jpg
Fv: Christiane Nüsslein-Volhard, nobelprisvinner i medisin fra 1995, Heinrich Rohrer, nobelprisvinner i fysikk fra 1986, Morten Rostrup fra Leger uten grenser, organisasjnen som fikk Nobels fredspris i 1999, Gerardus 't Hooft, nobelprisvinner i fysikk i 1999 og Daniel Carleton Gajdusek, nobelprisvinner i medisin fra 1976

Studenter og avgangselever fra videregående skoler var i overveldende flertall da fem tidligere nobelprisvinnere stilte til paneldebatt i Realfagbygget i dag.

Temaene var mange, gullkornene satt løst og det var en gemyttlig tone mellom paneldeltakere og publikum. Panelet startet med å fortelle hva som inspirerte dem til å begynne med forskning. Deltakerne hadde litt forskjellig utgangspunkt, men var skjønt enige om det viktigste er å holde nysgjerrigheten ved like. Tilhørerne ble fortalt at det går godt an å bruke tid på å bestemme seg for hvilken retning en vil satse. Men når valget først er gjort, skal en arbeide iherdig og sette seg langsiktige mål.

Budskapet falt i god jord hos trekløveret Ingunn Winnberg, Aase Kristine Lundberg og Kjersti Opdal fra Trondheim katedralskole. De syns det var en trøst å høre at en ikke trenger å være frelst for vitenskapen fra barndommen av, men at inspirasjonen kan komme etter hvert. De er avgangselever og blant dem som sliter med å velge studieretning til høsten. – Jeg er glad for at jeg har realfag, - det gir de største valgmulighetene. Foreløpig står valget mellom sivilingeniørstudiet i kjemi og biologi og havbruksforskning, sier Opdal. Winnberg har lyst på medisin og ble kraftig inspirert av den engasjerte paneldeltakeren for Leger uten grenser, Morten Rostrup.

John Anders Stav og Julie Bugge fra Heimdal videregående skole fikk sneket seg til et kjapt møte med Christiane Nüsslein Volhard, nobelprisvinner i medisin fra 1995. Julie lurte på hvordan det var å være kvinne i et forskningsverden. Volhard fortalte at forholdene har forbedret seg atskillig siden hun begynte for 20 år siden, men at det fortsatt er behov for kvinnekamp. – Det er med andre ord som i resten av samfunnet, sa Volhard og ønsket både John Anders og Julie lykke til med valgene de står overfor. '

Av Synnøve Ressem

Bilder: Rune Petter Næss, NTNU-Info.

 Se videoklipp