MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Bryter med Menighetsfakultetet (12.12.01)

Det er nå klart at NTNU avslutter doktorgradssamarbeidet med Menighetsfakultetet (MF). Universitetet mener at den frie forskningen blir hindret ved MF.

Vedtaket om brudd ble fattet i fakultetsstyret ved Historisk-filosofisk fakultet tirsdag. Dette betyr at Menighetsfakultetet ikke lenger kan sende kandidater til NTNU for å avlegge doktorgrad, skriver Aftenposten onsdag.

- Ikke god nok avklaring
- Med bakgrunn i det materiale vi har fått, kan vi ikke se at saken er avklart. Det kan fortsatt reises berettiget tvil om forskningens frihet ved MF. Dermed ble det problematisk for oss å opprettholde avtalen om forskerutdannelse. Fordi det er vi ved NTNU som gir doktorgrad, mener vi at det hefter forhold ved vår rolle som faglig garantist som gjør et videre samarbeide under de nåværende forhold vanskelig, sier HF-dekanus Petter Aaslestad til Aftenposten.

Saken har vært ytterst beklemt for Menighetsfakultetet. Saken handler om en professor som tidligere i høst ble fratatt retten til å undervise og veilede i etikk og troslære fordi han ikke anser det som synd at mennesker med en avklart homofil identitet, lever i partnerskap. Han fikk fortsette som professor i religionsfilosofi. Vedtaket utløste sterke reaksjoner både på MF og ved andre fakulteter.

Skriften går foran
Raskt ble det reist spørsmål ved MF-professorers frihet til å drive teologisk forskning; noe lærerkollegiet tok avstand fra. Samtidig fant Lærerrådet det nødvendig å trekke klare grenser for forholdet mellom det og styret.

I midten av november var saken til ny behandling i MF-styret. Det fastslo at lærerne er forpliktet på Den Hellige Skrift og Den norske kirkes evangelisk-lutherske bekjennelse, og forsikret at styret ikke ønsket å overprøve resultatene av de ansattes vitenskapelige arbeider eller å legge bånd på lærernes forskning, "utover den forpliktelse man går inn under ved ansettelse".

Enkeltpersoner kan ta graden
Aaslestad understreker imidlertid at kandidater med kristendom hovedfag fra MF enkeltvis selvsagt fortsatt kan knytte kontakt med NTNU for å gjennomføre sitt doktorarbeid.

-Det er ikke lærerne ved Menighetsfakultetet vi vil til livs, men styrevedtakene som etterlater tvil. Jeg beklager at vi er kommet i en slik situasjon. Styret har ved sine vedtak utfordret oss som samarbeidspartner, sier Aaslestad.

- Jeg vil gjerne se brevet og begrunnelsen fra NTNU før jeg gir en endelig kommentar. Styret bestrebet seg på å gi et godt svar til NTNU, og trodde oppriktig talt det ville bli lagt til grunn for avgjørelsen. Jeg er derfor overrasket over vedtaket, sier leder for MFs styre, Egil Morland til Aftenposten.