Shell satser på at NTNU skal gi selskapet hjelp til å løse problemer innen dypvannsteknologi. I første omgang er 1,1 millioner kroner fordelt til forstudier av fem gode ideer.
I slutten av november møttes 18 NTNU-professorer og 16 Shell-forskere for å klekke ut gode ideer som kan løse problemer og utfordringer innen fagområdet dypvannsteknologi.
Workshopen fant sted på Jægtvolden Fjordhotell i Nord-Trøndelag og må ha vært vellykket, for til slutt satt man igjen med fem prosjekter som Shell ønsket å støtte med ca. 220.000 kroner hver. Målet med disse forstudiene, som skal pågå et halvt år, er å finne ut om det er grunnlag for å gå videre med større forskningsarbeider. Hvis svaret er ja, kan det være aktuelt med et nytt trinn i idéutviklingen. Totalt kan Shell friste med vel 11 millioner kroner til denne neste fasen av samarbeidet.
Prosjekt på tvers av fakulteter
I de fem innledende prosjektene er det professorer og førsteamanuenser fra seks av dagens fakulteter som er hyret inn som prosjektledere. Institituttstyrer Bjørn Sortland ved Marin prosjektering leder ett av prosjektene. Han forteller at NTNU-deltakerne har fått romslig spillerom i samarbeidet med oljeselskapet, og at universitetets ansatte selv har vært med på å bestemme hvilke områder som det nå skal jobbes videre med.
Flere med ideer?
NTNU inngikk avtalen om forsknings- og utviklingssamarbeid med Shells internasjonale forskningsavdeling (Shell International Exploration and Production - Research and Technical Services, forkortet SIEP) 27. januar 1999. Andre av NTNUs vitenskapelig ansatte som ønsker Shells medvirkning til å realisere gode idéer inviteres til å delta i Shells innovasjonsprogram GameChanger.
Av Tore Hugubakken