MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Stilfullt rektorskifte (19.12.01)

rektor1.jpg
En rektor avløser en annen. Etter seks år i rektorstolen tar Emil Spjøtvoll av seg rektorkjedet. Eivind Hiis Hauge står klar til å overta.
Foto: Arne Asphjell

rektor2.jpg
Eivind Hiis Hauge har fått rektorkjedet fra Emil Spjøtvoll, men må vente til første nyttårsdag før han formelt kan titulere seg som rektor Hiis Hauge.
Foto: Arne Asphjell

rektor3.jpg
Kari Hag (i midten) markerte rektorskiftet på sin måte. T-skjorta hun har på seg, ble brukt under valgkampen blant enkelte studenter, også kalt "hiis haugianerne". I anledning av at Julie Feilberg og Eivind Hiis Hauge nå overtar som rektorpar, hadde Hag føyd til "ansatte" med rød skrift på t-skjorta.
Foto: Arne Asphjell

Etter seks år ved NTNU-roret, overlot rektor Emil Spjøtvoll i dag (onsdag) skuta til Eivind Hiis Hauge under en verdig seremoni i Rådssalen i Hovedbygningen.

Det var mange som hadde møtt opp for å overvære rektorskiftet og avtakkingen av rektor Emil Spjøtvoll og prorektor Kathrine Skretting. At Spjøtvoll nå forsvinner ut av universitetspolitikken etter elleve år i den øverste ledelsen, gjorde også avskjeden spesiell. Han var prorektor og rektor ved NTH, før han ble valgt til NTNUs første rektor i 1996.

Fikk Bleken-maleri
Mange hadde tegnet seg på talerlista. Påtroppende rektor Eivind Hiis Hauge benyttet anledningen til blant annet å rose Spjøtvoll for å ha bedret samarbeidsklimaet mellom Dragvoll og Gløshaugen. På vegne av NTNU overrakte Hiis Hauge et maleri av Håkon Bleken til sin avtroppende kollega.

Godord fra mange hold
Dekanus ved Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse, Jan Morten Dyrstad, holdt tale på vegne av dekanene og roste blant annet Spjøtvoll for at døra alltid har stått åpen for den som ville snakke med rektor.

Fakultetsdirektør ved Bygg- og miljøteknikk, Erik Lund, takket på vegne av fakultetsdirektørene med et smilende understatement "for alle utfordringer som fakultetene har blitt tildelt i årenes løp."

Studenttingets leder Ivar Munch Clausen roste rektorparet for deres arbeid med den nye undervisningsstrategien.

Professor og dekanus Arne Bredesen ved Fakultet for maskinteknikk beskrev Spjøtvoll som "en likandes og kjekk kar", som han mente har gitt flere livsverk til NTNU.

Et rektorliv i bilder
Fra gjestene vanket det både blomster og mange gaver. Fra Sentraladministrasjonen overrakte informasjonsdirektør Anne Katharine Dahl et fotoalbum med et utvalg av bilder som Informasjonsenheten har tatt av hovedpersonen gjennom disse elleve årene.

Større fellesskapsfølelse
I sin tale ga rektor selv uttrykk for at det er viktig å beholde noen seremonier og ritualer ved en institusjon som et universitet. Han tvilte på om det gikk like høytidelig for seg når ledere kommer og går i Kværner og andre industribedrifter. Den avtroppende rektoren innrømmet at det ikke alltid har vært enkelt å lede NTNU, men at det i dag er en mye større følelse av fellesskap innen det nye universitetet enn det var i 1996. I så måte mente han at studentene har betydd mye. Dagens studenter bærer ikke med seg gamle organisatoriske konflikter, men ser seg fullt og helt som NTNU-studenter.

Han uttrykte bekymring for det presset som universitetene nå utsettes for når det gjelder å få til større egeninntjening. Spjøtvoll mente at økonomisk verdiskapning ikke skal være et primært anliggende for NTNU. Spjøtvoll rundet av sin tale med å overrekke rektorkjedet til Eivind Hiis Hauge.
- Jeg er overbevist om at du vil gjøre en god jobb, var hans hilsen til NTNUs nye leder.

Stilfull seremoni
Universitetsdirektør Vigdis Moe Skarstein ledet den fine seremonien som også inneholdt musikkinnslag fra Musikkonservatoriets Øyvind Gimse (cello), Mona Spigseth Sagstad (klaver) og Kåre Bjørkøy (sang).

Av Tore Hugubakken