Nå skal historien om trønderne og deres landsdel få plass i et nytt bokverk. Et trebinds verk om Trøndelags historie er på trappene. Men blir det plass til fine fargebilder av Ari Behn og prinsesse Märtha Louise i det siste bindet?
Byjubileet i Trondheim i 1997 bidro til økt interesse for hele Trøndelagsregionen. Det ønsker fylkeskommunene i Sør-Trøndelag og i Nord-Trøndelag å gjøre noe med. De har derfor tatt initiativet til et bokverk om Trøndelags historie fra de eldste tider fram til i dag. Verket er planlagt i to-tre bind på til sammen maksimum 1000 sider, inkludert 20-25 prosent illustrasjoner. Verket skal skrives for et bredt publikum, men skal være forskningsbasert og holde en høy faglig standard. Bindene skal være ferdig senest våren 2005.
I disse dager letes det etter forfattere som kan skrive historien om Trøndelag. NTNU går tungt inn i prosjektet. Samlet stiller universitetet ressurser tilsvarende 3,2 millioner kroner til disposisjon. Prosjektet har et totalbudsjett på cirka åtte - ni millioner kroner. Forskere fra både Historisk institutt og Institutt for arkeologi og kulturhistorie er allerede på plass i prosjektet.
Julegavetips?
Prosjektleder Tove Gaupset i Sør-Trøndelag fylkeskommune er overbevist om at verket blir årets julegave i 2005, og at det vil bli bøker som trønderne vil ha glede av.
- Jeg tror bøkene vil ha stor betydning for den vanlige trønder og identiteten til regionen, sier Gaupset. Men forfatterne og prosjektet går ikke i hi til 2005. Gaupset satser på åpne seminarer, løpende formidling av forskningen og håper på en tett dialog med trønderne underveis.
Lange landsdelslinjer
I Trøndelag finnes det fra før en rikholdig lokal- og regionhistorisk litteratur fra begge sider av fylkesgrensene. Prosjektgruppa for det nye bokverket synes at det har manglet et større verk som skaper sammenheng og trekker de lange linjer i landsdelens historie. Nå ligger forholdene vel til rette for å skrive en samlet Trøndelags historie, mener gruppa. De siste 20 årene har en rekke fylker og landsdeler i Norge fått skrevet sin historie. Blant annet har de to Agderfylkene gått sammen om et historieverk om Agder.
Mest om handelskapitalisme
I verket om Trøndelag vil perioden 1600 til 1850 få størst plass. Dette karakteriseres som handelskapitalismens tid. Den siste epoken i boka går fra 1920 til 2000 og kalles for ”Mot vår egen tid”. Historieskriverne akter altså å sette punktum med nyttårsrakettene som varslet om det nye årtusen.
Prosjektleder Gaupset tør ikke love helt ferske trøndelagshistorier i det nye verket. Men kanskje drister forfatterne seg til å holde igjen noen sider slik at det blir plass til kongelige bryllupsbilder av Märtha og Ari i mai?
Av Tore Hugubakken