Fra i år har NTNU fått status som Marie Curie Training Site for studier innen sikkerhet og pålitelighet. Dette medfører at doktorgradsstudenter fra EU-landene kan komme til NTNU for å ta delstudier i sikkerhetsfag. EU bevilger to millioner kroner årlig til formålet.
Professor Jan Hovden ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse orienterte om det nye studietilbudet under konferansen for ulykkesforskning på Kursdagene i dag (tirsdag).
Hovden forteller at fagfeltet har vokst både i omfang og kvalitet de siste årene. Det nyetablerte samarbeidet med EU viser at vi hevder oss i internasjonal målestokk.
Stor aktivitet
Til sammen 15 NTNU-professorer jobber med sikkerhet som hoved-aktivitet. Disse kommer fra mange forskjellige institutter. Hvert år tar drøyt 200 studenter minium ett kurs innen fagfeltet. Om lag 20 doktorgradsstudenter har faget som tema for sine oppgaver, og mellom 60 og 80 studenter tar mastergradsoppgaven eller diplomet innenfor sikkerhets- og pålitelighetsproblematikk.
Emnene varierer fra sikring av skoleveier for seksåringer, til sikker e-handel. NTNU tilbyr også etterutdanningskurs innen fagfeltet, og i slutten av mai reiser et lærerteam til Kina for å holde kurs i sikkerhet, ledelse og analyse.
Nytt siv.ing-studium?
Nå planlegges et nytt studietilbud i risiko og sårbarhet, som mastergrads- eller sivilingeniørstudium. Bakgrunnen er at det utdannes mange kandidater innenfor fagområdet (ca. 80 sivilingeniører per år).
- Per i dag er fagområdet spredd over flere fakulteter og er tilnærmet usynlig for ungdom som vurderer å studere ved NTNU. Den nye statusen som Marie Curie Training Site øker behovet for synliggjøring, både hjemme og ute. NTNU har sammen med Sintef en høy internasjonal status innenfor risiko- og sårbarhet, spesielt knyttet til olje- og gassvirksomheten. Dette bør utnyttes som et nasjonalt fortrinn, mener Hovden.
Sist, men ikke minst, nevner han at det er et stort udekket behov for kandidater med denne kompetansen. De mange ulykkene i den siste tida har gjort fagområdet mer aktuelt enn noensinne.
Av Synnøve Ressem