MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Vanskeligere å spamme NTNUere (15.1.02)

getfile1.jpg
Dette blir det forhåpentligvis mindre av når IT-seksjonen får installert sitt nye spam-filter.

Lei av "EARN $1000 IN A DAY!!!!", og "HORNY GIRLS!!!"? Da kan det være bedring i sikte. IT-seksjonen vil i løpet av kort tid installere et system som filtrerer bort uønsket epost, også kalt "spam".

De verst rammede får opptil tjue om dagen. Spambrevene fyller opp innboksene våre med tilbud om kjapp rikdom og vakre kvinner som "viser alt" bare du klikker deg inn på nettstedet deres og legger igjen kredittkortnummeret.

I tillegg bedyrer de fleste at de tar sterk avstand fra spam, og at du kan "klikke her for å bli fjernet fra maillisten". Men da får du bare enda mer. Selvsagt gjør du det.

Spambrevene legger seg mellom de viktige epostene vi får, og krever at vi bruker av vår dyrebare arbeidstid til å skille klinten fra hveten. Noen ganger blir viktige eposter skylt ut sammen med spammen også.

Nytt filter tar det verste
Men nå kan vi gå mot bedre tider. IT-seksjonen er i ferd med å installere et nytt filter som skal stoppe en større del av spammen før den når fram til din innboks. Tidligere har dette blitt gjort ved å scanne eposten for visse fy-ord, og stoppe de som inneholder ordene.

Denne framgangsmåten er imidlertid problematisk, siden mye legitim epost blir stoppet. Det må for eksempel være mulig å skrive "sex" i en epost uten at den blir stoppet.

Det nye filteret til NTNU er bygget opp på en annen måte. Det fungerer ved at all innkommende epost blir sjekket opp mot følgende tre oppdaterte lister:

 • Kjente spamservere; mailservere som sender ut spam og nekter å slutte med det. Dette er en forholdsvis kjent og stabil gruppe.
 • Mailservere som er satt opp feil, slik at hvem som helst kan sende ut spam fra dem. Håpet er at de som har ansvaret for disse serverne, setter dem opp riktig slik at spammerne holdes unna.
 • "Dialup"-noder. Dette er hjemmemaskiner som har blitt satt opp som mailservere. Dette er en svært vanlig måte å sende ut spam-mailer på.

  Mulig å klage på resten
  Disse listene brukes over hele verden, og oppdateres hele tiden. Overingeniør Steinar Hamre ved IT-seksjonen kan ikke love at filteret vil stoppe all spammen, men han håper det vil fjerne mesteparten av spammen som sendes ut fra fra useriøse aktører.

  ? Når vi har skrelt bort de som står på lista, står vi igjen med spam som er sendt ut fra de seriøse internettilbyderne. Her føres det en streng politikk med hvem som er brukere, og det blir sanksjonert med en gang hvis noen misbruker systemet. Da er det mulig å klage, sier Hamre.

  Hamre legger til at det sjelden har noen hensikt å svare på spam, og klage. "Avsenderen" er vanligvis like mye et offer som mottakeren. Den reelle avsenderen er vanligvis skjult og bruker en annens epostadresse som avsenderadresse. Det har hendt at NTNUere har blitt ført opp som "avsendere" av spam, forteller Hamre. Dette har ført til en storm av tilbakemeldinger som ikke er særlig hyggelig for den som blir rammet.

  Av Even Gran

 •