MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Kollegiet: Ny studieretning i "ingeniørvitenskap og IKT" opprettes (2.2.02)

brosjyre.jpg
Om kort tid skal det sendes ut en brosjyre om det nye studiet og slik vil forsida trolig bli seende ut.

I høst skal NTNU opprette et nytt studieprogram i "ingeniørvitenskap og IKT" med 60 plasser. Navnet på studiet var det eneste som vakte debatt da styret (Kollegiet) besluttet dette fredag.

Det var bred enighet om at det er stort behov for å styrke tilbudet om datautdanning innen de klassiske teknologifagene ved NTNU. Styret vedtok derfor enstemmig å opprette det nye studiet, men navnet voldte besvær.

Professoral religionskrig?
Opprinnelig var det foreslått at betegnelsen skulle være "Industriell IKT", men datamiljøene ved Fakultet for informasjonsteknologi, matematikk og elektronikk (IME), med dekanus Arne Sølvberg i spissen, protesterte på dette. De mente at navnet ville virke villedende fordi studentene på det nye studiet vil få vesentlig mindre IKT-undervisning enn studenter på de tradisjonelle datalinjene. Det er også blitt hevdet at "Industriell IKT" kan forveksles med fagområdet teknisk kybernetikk.

Innvendingene ble avfeid av to av de eksterne Kollegiemedlemmene;

- Navnet bør ikke bestemmes gjennom en professoral religionskrig. La markedet avgjøre. Gå ut til de ungdommene som NTNU ønsker å rekruttere og finn ut hvilket navn som vil appellere til dem, oppfordret Christian Thommessen. Som for øvrig mente at det faglige innholdet i det nye studietilbudet så alldeles glimrende ut.

Han fikk støtte av Siri Beate Hatlen som også var opptatt av at navnet på studiet skal treffe potensielle studenter, og ikke professorer.

- Jeg vil ikke lenger støtte navneforslag som kun skal virke indremedisinsk. Det gjorde jeg motvillig da vi behandlet de nye fakultetsnavnene, men jeg gjør det ikke en gang til, understreket hun.

Delt oppfatning om navnet
Rektor Eivind Hiis Hauge kommenterte at et markedstilpasset navn ikke bestandig er noen garanti for at ungdommen vil strømme til studiet. For eksempel hjalp det lite at det tidligere Byggfakultetet skiftet navn til Bygg- og miljøteknikk

Navnediskusjonen endte med en avstemning der "Ingeniørvitenskap og IKT" gikk av med seieren, med seks mot fem stemmer (for "Industriell IKT").

IVT blir vertsfakultet
Det nye studieprogrammet vil få et eget styre, men skal formelt sokne til det nye, store teknologifakultetet, Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi (IVT). Undervisningen skal skje i nært samarbeid med Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap (IME-fakultetet).

Studieprogrammet vil få felles opptak til første årskurs og felles første avdeling (første til fjerde semester), med videre spesialisering innenfor fagområdene bygg og miljøteknikk, maskinteknikk og marin teknikk, eller geofag og petroleum fra andre avdeling (femte semester). "Ingeniørvitenskap og IKT" skal ta opp i seg det eksisterende, multifakultære studieprogrammet Geomatikk.

Klart behov
I fjor høst ble det gjennomført en brukerundersøkelse for å kartlegge hva slags kompetanse studentene på den nye studieretningen bør ha for å dekke fremtidige behov i næringslivet. Undersøkelsen viste at industribedriftene har stort behov for "hybrider" av ingeniører som kan spesifisere, konstruere, implementere og bruke morgendagens tekniske IT -systemer. Ettersom jobbene først og fremst vil finnes i den etablerte industrien, vil ikke studieprogrammet bli spesielt sårbart for de mange opp- og ned-turene i .com-bransjen.

Bedriftene som ble spurt, var meget positive til studieprogrammet og mange tilbød seg å bidra med materiell, kursing, gjesteforelesninger, sommerjobber, prosjektarbeid og hovedoppgaver.

Av Jan Erik Kaarø