- Debatten omkring screening er forunderlig, sa Frøydis Langmark fra Kreftregisteret. En forunderlig debatt ble det også sist torsdag da Teknologicafé satte søkelyset på masseundersøkelsene for livmorhalskreft og brystkreft.
Vel tretti tilhørere opplevde at Frøydis Langmark la seg flat for kritikken som ble rettet mot uttalelser fra Kreftregisteret om mammografiprogrammets suksess.
- Det er ikke jeg som har sagt dette, forsvarte Langmark seg. - Forskerne i Kreftregisteret har kunstnersinn og krever stor takhøyde, sa hun.
Presses til undersøkelse?
John-Arne Skolbekken fra Psykologisk institutt ved NTNU spurte hvorfor forebyggende helsearbeid er unntatt etiske vurderinger.
- Kreftregisteret bruker både gulrot og pisk for å få folk med på undersøkelsene sine, sa Skolbekken. Han er opptatt av etikken og kommunikasjonen rundt masseundersøkelser.
- Invitasjonene til screening er utformet slik at folk føler at de må la seg undersøke, mente Skolbekken. Undersøkelser fra utlandet viser at flere vegrer seg for å delta i slike undersøkelser når informasjonen er mer nyansert utformet.
- Narkotika!
- Screening er et narkotikum som tilbys av helsevesenet, mente han. Skolbekkens påstand er at det ikke er bevist at mammografiprogrammet bidrar til å redusere dødeligheten av brystkreft.
Langmark innrømmet at det foregår en betydelig overbehandling av forstadier, som ikke nødvendigvis vil føre til kreft. Men det er prisen å betale for tidlig diagnostikk, sa hun. I 75 prosent av tilfellene hvor det screenes for livmorhalskreft, fjernes livmorhalstappen unødig. Denne tappen både hindrer infeksjoner og for tidlig fødsel, eller sågar abort.
- Helse oppnås ikke gjennom medisinsk forskning, sa Langmark. - Der er fokuset på sykdom, sa hun.