NTNUs styre (Kollegiet) behandlet mandag NTNUs budsjettdokument for 2001-2003. Debatten røpet at Kollegiet ønsker en skarpere og mer målrettet profil for universitetet.
- Vi ønsker en klarere profil. Det er den korte oppsummeringen man kan gi av innleggene til blant annet kollegierepresentantene Christian Thommesen, Siri Hatlen, Bjarne Foss og Rigmor Austgulen.
Farvel til ostehøvelprinsippet
Alle ønsket at det må bli slutt på å bruke ostehøvelen som budsjetteringsprinsipp. Nå er det på tide å bruke øksa, og nedprioritere de delene av virksomheten som ikke støtter opp om de strategiske valgene NTNU har gjort. Flere av innleggene dreide seg om at budsjettdokumentet ikke er tydelig nok i denne typen prioriteringer. Det var ingen i Kollegiet som ytret seg kritisk til en slik generell kursdreining i budsjettarbeidet.
Bjarne Foss var den som gikk lengst i å antyde hvilke deler av universitetet som bør få smake øksa. Han mente at universitetets teknisk-naturvitenskapelig hovedprofil i praksis må nedfelles tydeligere i budsjettdokumentet. Ikke bare ved at de teknisk-naturvitenskapelige fagområdene får mer penger, men også ved at det synliggjøres kutt i de fagområdene som faller utenfor profilen.
Få overraskelser
Budsjettdokumentet inneholdt ellers få overraskelser, og er i store trekk en videreføring av allerede vedtatte prioriteringer. Dokumentet som ble behandlet mandag, skal sendes til departementet, og brukes som grunnlag for regjeringens framlegg til statsbudsjettet for 2003.
I 2003 ønsker NTNU blant annet penger til gjennomføring av "Kvalitetsreformen" (oppfølging av Mjøsutvalget), påbygget av Lerkendalsbygget (Restprosjektet) og videreføring av 5-årig siv.ing.-studium. Dette kunne økonomidirektør Rolf Tørring melde.
Mye "utenfor rammen"
Tørring følte seg sikker på at regjeringen ville gi penger til Restprosjektet, mens han var mer usikker på om NTNU vil få alt de ber om til blant annet innføring av Kvalitetsreformen. Her har nemlig NTNU bedt om 70 millioner "utenfor rammen", i tillegg til den ordinære "sikre" bevilgningen på 24 millioner.
NTNU har også bedt om 30 millioner "utenfor rammen" til IKT i siv.ing.-studiet. Også disse pengene var Tørring usikker på om departementet vil gi universitetet.
Av Even Gran