Studentenes matematikkresultater nå om dagen påfører visstnok sindige faglærere og skoleledere mange bekymringer. Men tirsdag kveld kom det endelig en oppløftende nyhet for de som trodde at det har gått helt nedenom og hjem med faget.
På Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab (DKNVS) festmøte ble sivilingeniørene Børge Rogstad og Torbjørn Helvik premiert for sin fremragende forskning innen matematikk.
1.5 som dårligste karakter!
Rogstad tok siv ing eksamen ved NTNU med matematikk som hovedfag høsten 2000 og har fått eksepsjonelt gode karakterer - 1.0 på alle eksamener med unntak av tre som ble bedømt til 1.5! På diplomoppgaven fikk han også 1.0. Hans oppgave handlet om vanskelige problemer innenfor teorien for partielle differensialligninger. Rogstad har gått tilbake til originallitteraturen og forbedret mange beviser. Han viser her ekte matematisk talent, heter det i juryens avgjørelse.
Torbjørn Helvik har også eksepsjonelt gode karakterer og har i diplomoppgaven studert en helt ny type dynamiske systemer som har krevd stor matematisk innsikt og talent. Samtidig har Helvik utført interessante dataeksperimenter.
Unge lovende forskere
I.K. Lykkes pris til studenter og forskere ble i tillegg til de nevnte matematikerne også tildelt cand. philol. Madeleine Halmøy for fremragende forskning innen nordisk språkvitenskap.
Kjøpmann Trond Lykkes Pris for unge forskere ble tildelt cand. polit. Tanja Ellingsen for fremragende forskning innen statsvitenskap, med vekt på internasjonal politikk, og dr. ing. Aleksander Øhrn for fremragende forskning innen datateknikk
Dr.ing Johannes Skaas og dr.scient Jarle Tufto fikk vitenskapelige priser for fremragende forskning innen henholdsvis fiberoptikk og i populasjonsdynamiske prosesser.
Flere matematikkpriser
Selskapets høyeste utmerkelse, Gunnerusmedaljen, ble i år tildelt professor dr. philos. Atle Selberg, Princeton, New Jersey, USA for hans fundamentale bidrag til løsningen av den dyptliggende Riemannhypotesen. Han ga det første elementære bevis for primtallsetningen, og introduserte Selbergs sporformel - et av de kanskje dypeste resultatene i det 20. århundres matematikk. Sporformelen involverer tallteori, gruppeteori, analyse og geometri på en intrikat måte, og er i fysikken blitt brukt til å knytte forbindelser mellom klassisk mekanikk og kvantemekanikk.
Atle Selberg er en av det tjuende århundrets største matematikere og hans arbeider er preget av usedvanlig dybde og skarpsindighet, heter det i juryens begrunnelse.
Bursdagsfeiring
Høytidsdagen ved DKNVS avholdes alltid 26.februar, på fødselsdagen til stifteren av selskapet, biskop Johan Ernst Gunnerus.
Av Tore Hugubakken