MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Men det finnes studenter som kan regne... (28.2.02)

vinnere.jpg
Børge Rogstad, Tanja Ellingsen og Jarle Tufto var blant prisvinnerne under årets DKNVS-arrangement.
Foto: Bjørn Sæther

Studentenes matematikkresultater nå om dagen påfører visstnok sindige faglærere og skoleledere mange bekymringer. Men tirsdag kveld kom det endelig en oppløftende nyhet for de som trodde at det har gått helt nedenom og hjem med faget.

På Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab (DKNVS) festmøte ble sivilingeniørene Børge Rogstad og Torbjørn Helvik premiert for sin fremragende forskning innen matematikk.

1.5 som dårligste karakter!
Rogstad tok siv ing eksamen ved NTNU med matematikk som hovedfag høsten 2000 og har fått eksepsjonelt gode karakterer - 1.0 på alle eksamener med unntak av tre som ble bedømt til 1.5! På diplomoppgaven fikk han også 1.0. Hans oppgave handlet om vanskelige problemer innenfor teorien for partielle differensialligninger. Rogstad har gått tilbake til originallitteraturen og forbedret mange beviser. Han viser her ekte matematisk talent, heter det i juryens avgjørelse.

Torbjørn Helvik har også eksepsjonelt gode karakterer og har i diplomoppgaven studert en helt ny type dynamiske systemer som har krevd stor matematisk innsikt og talent. Samtidig har Helvik utført interessante dataeksperimenter.

Unge lovende forskere
I.K. Lykkes pris til studenter og forskere ble i tillegg til de nevnte matematikerne også tildelt cand. philol. Madeleine Halmøy for fremragende forskning innen nordisk språkvitenskap. Kjøpmann Trond Lykkes Pris for unge forskere ble tildelt cand. polit. Tanja Ellingsen for fremragende forskning innen statsvitenskap, med vekt på internasjonal politikk, og dr. ing. Aleksander Øhrn for fremragende forskning innen datateknikk

Dr.ing Johannes Skaas og dr.scient Jarle Tufto fikk vitenskapelige priser for fremragende forskning innen henholdsvis fiberoptikk og i populasjonsdynamiske prosesser.

Flere matematikkpriser
Selskapets høyeste utmerkelse, Gunnerusmedaljen, ble i år tildelt professor dr. philos. Atle Selberg, Princeton, New Jersey, USA for hans fundamentale bidrag til løsningen av den dyptliggende Riemannhypotesen. Han ga det første elementære bevis for primtallsetningen, og introduserte Selbergs sporformel - et av de kanskje dypeste resultatene i det 20. århundres matematikk. Sporformelen involverer tallteori, gruppeteori, analyse og geometri på en intrikat måte, og er i fysikken blitt brukt til å knytte forbindelser mellom klassisk mekanikk og kvantemekanikk.

Atle Selberg er en av det tjuende århundrets største matematikere og hans arbeider er preget av usedvanlig dybde og skarpsindighet, heter det i juryens begrunnelse.

Bursdagsfeiring
Høytidsdagen ved DKNVS avholdes alltid 26.februar, på fødselsdagen til stifteren av selskapet, biskop Johan Ernst Gunnerus.

Av Tore Hugubakken