MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Men hvem blir ny Sintef-sjef? (20.3.02)

Arntzen.jpg
Blant Sintef-ansatte flest har Roar Arntzen blitt oppfattet som en god leder for forskningsinstitusjonen. Det er knyttet stor spenning til hvem som blir hans etterfølger.
Foto: Rune Petter Ness/NTNU Info.

Roar Arntzens etterfølger skal være på plass før sommeren, og spekulasjonene om hvem som blir ny sjef har startet. Han eller hun må være samfunnsengasjert og ha evne til å opptre i det politiske miljøet, krever Sintefs styreleder, Tom Ruud.

Adm.dir. Roar Arntzen hopper av Sintefskuta til fordel for St. Olavs Hospital. Formelt sett har han en oppsigelsestid på seks måneder, men det vil neppe gå så lang tid før en etterfølger er på plass. Trolig vil verken Sintef eller sykehuset se seg tjent med at overgangsfasen trekker i langdrag. Styreleder i Sintef, Tom Ruud, sier til Tekblad.no i dag (onsdag) at et sjefsskifte forhåpentligvis vil være klart innen sommerferien.

"Arntzen har sagt seg villig til å fortsette inntil en etterfølger er på plass og han har fortsatt styrets fulle tillit. Så om det viser seg å ta litt lenger, tid får vi heller bruke den", sier Ruud til nettstedet.

Intern eller ekstern kandidat?
Ruud leter nå etter en kandidat med de rette egenskapene. "Den nye lederen må selvfølgelig ha ledererfaring for å lede en så stor organisasjon som Sintef. Han eller hun må ha forståelse for forskermiljøet og kunne opprettholde gode samarbeidsforhold med universitetsmiljøene i Oslo og Trondheim", sier han.

Et spørsmål som Sintef-styret må ta stilling til, er om de skal lete eksternt eller fokusere på en intern kandidat.

Roar Arntzen gikk selv gradene innad i Sintef og var forsker og gruppeleder, direktør, viseadministrerende direktør før han i 1995 ble administrerende direktør.

Dag Slotfeldt-Ellingsen og Svein Sivertsen er i dag viseadministrerende direktører i Sintef og kan være aktuelle for opprykk. Fra annet hold blir Unni Steinsmo lansert som en god kandidat. Hun er for tiden forskningsdirektør for Sintef Materialteknologi. Hun er eneste kvinne i den faglige ledelsen ved Sintef.

Forsker?
Et annet spørsmål som må drøftes er om den nye Sintef-sjefen skal ha forskerbakgrunn. Ifølge Tekblad.no mener Ruud at lederen ikke nødvendigvis må bli rekruttert fra en FoU-institusjon. Dette kan bane veien for andre personer til sjefsstolen. Kanskje kan Gunnar Sand være lysten på større oppgaver i Sintef? I dag er den tidligere Adressa-journalisten og nyhetsredaktøren i Bergens Tidene direktør for strategi og samfunnskontakt i konsernet.

- Må være lagspiller
Fagforeningene vil ganske sikkert også ønske å ha et ord med i laget når kandidater finsiktes. Den største fagforeninga i Sintef, med cirka 500 medlemmer, er Norske sivilingeniøreres forening (NIF).

Lokal NIF-leder Ragnhild Wahl synes det er trist at Arntzen slutter, men håper at den nye lederen vil ha mange av de samme egenskapene som dagens sjef; Det betyr at vedkommende må være lagspiller, et samlende midtpunkt i konsernet, samt besitte gode kommunikasjonsevner.

- Jeg håper dessuten at den nye lederen kan videreføre den positive utviklingen som Sintef er inne i nå, sier Wahl.

Om sjefen rekrutteres internt eller eksternt, mener Wahl ikke er avgjørende. - Det viktigste er at vedkommende er kvalifisert til jobben.

Wahl vil heller ikke kreve at ny sjef har forskerutdanning, men ser det som viktig at vedkommende har forståelse for forskning.

7000 nye medarbeidere for Arntzen
Sintef-gruppen har cirka 1850 ansatte. Selskapet er Europas fjerde største forskningsorganisasjon og utfører FoU-oppdrag for forvaltning og næringsliv innen teknologi, naturvitenskap, medisin og samfunnsfag.

Arntzens nye jobb blir å lede en av Midt-Norges største arbeidsplasser med et driftsbudsjett på 2,5 milliarder kroner og 7000 ansatte.

Av Tore Hugubakken