MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Studenttinget sa ja til radikal kjønnskvotering (9.4.02)

studenttinget_artikkelbilde.gif
Leder Christian Fjellstad og nasjonalt ansvarlig Elin S. Bakås i Studenttinget mente at radikal kjønnskvotering ikke var veien å gå for å bedre den kjønnsmessige fordelingen innenfor enkelte studiefag ved NTNU. Et flertall av Studenttinget mente noe annet.

Med knapp margin besluttet Studenttinget NTNU mandag kveld å støtte arbeidet med å kvotere inn jenter ved NTNU-studiene.

Studenttinget gikk imot sin egen leder da de med 12 mot 10 stemmer gikk inn for å støtte regjeringens forslag om radikal kjønnskvotering ved opptak til høyere utdanning. For knappe noen uker siden sendte nemlig studenttingsleder Christian Fjellstad ut en pressemelding hvor han gikk kraftig ut mot forslag i den nye likestillingsloven om at kjønn kan gå foran karakterer ved opptakt til høyere utdanning. I går opplevde han at et flertall av Studenttinget var av en helt annen oppfatning.

– Jeg tar dette til etterretning og kommer selvfølgelig til å fronte dette synet, sa Fjellstad rett etter avstemningen.

Splitter student-Norge
Spørsmålet om radikal kjønnskvotering splitter student-Norge. Studenttstyret ved Universitetet i Tromsø har stemt nei til forslaget. Lederne for studentene i Bergen vil heller ikke ha noe kvote for kvinnelige studenter.

For Trondheimsstudente falt avgjørelsen først i går. Debatten ble av det freske slaget med sterke følelser innblandet. Motstanderne mente at kvotering ville bli en sovepute for holdningsskapende arbeid i lavere utdanning. Tilhengerne av kjønnskvotering mente at dette arbeidet ikke er nok, her må kvotering som virkemiddel inn. En jentegaranti ved enkelte studier ville gjøre studiemiljøet bedre. Dessuten ville det sende et sterkt signal om at NTNU ønsket å satse på jentene i utdanningen.

Til debatten var det hentet inn tre innledere, deriblant Kristin S. Karlsen som er prosjektleder for ”Jenter og data”. Alle innlederne talte varmt for kvotering, noe en av representantene i Studenttinget mente var uheldig for den videre debatten.

Stor betydning for NTNU
Regjeringspartiene vil trolig sikre flertall i Stortinget for at prinsippet om radikal kjønnskvotering skal nedfelles som en del av den nye likestillingsloven. Den nye likestillingsloven vil i klartekst bety at det kjønn som er underrepresentert ved opptak til et studium, kan gå foran selv med dårligere karakterer enn søkere av det annet kjønn. Reformen er særlig ment å øke kvinneandelen ved mannsdominerte studieretninger. En slik bestemmelse vil kunne få stor innvirkning på mange linjer ved NTNU, særlig innen sivilingeniørstudiet som har svært skjev kjønnsbalanse på mange linjer. Flere av studentrepresentantene i Studenttinget fortalte om egne erfaringer om dårligere trivsel på studier hvor stadig flere jenter faller fra og hvor det bare er en håndfull av dem igjen.

Tekst og foto:Tore Hugubakken