MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Nær 50.000 søkte opptak via web (18.4.02)

Hele to av tre som i år ønsker å begynne på høyere utdanning, har søkt plass via internett. Ved fristens utløp 15.april var det kommet nesten 50.000 nett-søknader til Samordna Opptak (SO).

Pågangen til samordnaopptak.no har i år vært rekordstor. Tjenesten ble introdusert for to og et halvt år siden, og første gang benyttet ved et sykepleieropptak i 1999. Da søkte ca. 23 prosent per web. I fjor benyttet omtrent halvparten av alle søkere nettet, mens det i år var over 66 prosent av søkermassen.

- Fremdeles søker nesten en tredjedel på papir, men pilen peker absolutt riktig vei, sier informasjonsansvarlig Henrik Rødsæther i Samordna Opptak til avisa Computerworld.

Digital generasjon
Tallene bekrefter tendensen i en undersøkelse som vår egen Studieavdeling gjennomførte sist høst om hvorfor nye studenter hadde valgt NTNU. Her kom det fram at svært mange søker informasjon på web om læresteder hvor de kan tenke seg å begynne. Mye tyder på at den samme gruppen ungdommer også bruker skjerm og tastatur når de til slutt fyller ut og sender søknaden.

Erfaringsmessig er det mange som gjør sitt studievalg de aller siste dagene før søknadsfristen. Og på selve d-dagen 15.april kunne nettbrukerne sende søknader helt til midnatt ble passert på Fiji-øyene. I innspurten tikket det inn ca. 400 søknader i timen til SO. Etter fristen kan man fortsatt logge seg inn og endre adresse og rekkefølgen på studieønskene fram til 1.juli. Websvar kommer fra 25.juli.

Kan også svare via web
- En viktig fordel ved å bruke nettjenesten vår er at søkerne kan logge seg på og sjekke om man er kommet inn på lærestedet man søkte på, uansett hvor i verden man befinner seg. Søkerene kan også svare på om de vil ha studieplassen eller ikke, over webben. Nå er det slutt på å måtte bli hjemme og våke over postkassen halve sommeren, sier Rødsæther.

Søknader som kommer over internett går rett inn i en database. Papirsøknader blir skannet og data derfra legges i den samme databasen. Dette betyr at også papirsøkere kan følge med på nettet om de får studieplass eller ikke. De får tilsendt eget passord i første brev fra SO.

Elektroniske vitnemål neste
- Internett er som skapt for en slik tjeneste, og vi har hatt lite problemer underveis. Det har en sjelden gang vært lang ventetid, men systemet har aldri kræsjet. Vi fører solide logger over all trafikk på nettstedet slik at vi klarer å rekonstruere søknader som ikke er blitt fullført. I fjor gjaldt det bare ca. 200 av 40.000 websøknader, sier Rødsæther.

Foreløpig sender søkerne omslagsark med vitnemål og attester på papir til ønsket lærested. Etter hvert vil imidlertid hele søkeprosessen bli elektronisk. Elektroniske vitnnemål er allerede delvis tatt i bruk.


Her finner du Samordna Opptak på nettet.