Universiteter og høgskoler kan overta retten til næringsmessig utnyttelse av oppfinnelser som er gjort av ansatte ved institusjonen, dersom de ønsker det.
Utdanningsminister Kristin Clemet presenterte i dag (fredag) forslaget til endring av loven om arbeidstakers rett til oppfinnelser. Forslaget bygger på en utredning om økt kommersialisering av forskningsresultater, laget av et offentlig utvalg som var ledet av professor Jan Fridtjof Bernt.
"Lærerunntaket" oppheves
Regjeringen vil oppheve det såkalte "lærerunntaket" i loven. Dette unntaket har gjort at forskere i dag sitter med retten til å utnytte sine egne oppfinnelser økonomisk.
For å sikre forskerne mulighet for åpen spredning av kunnskap, foreslår regjeringen samtidig å innføre et nytt unntak fra lovens generelle bestemmelser. Det innebærer at lærere og vitenskapelig personale får en lovfestet rett til fritt å publisere sine forskningsresultater, selv når det kan hindre institusjonen i å utnytte en oppfinnelse næringsmessig.
Varslingsplikt
Forskere må varsle institusjonen umiddelbart dersom det foreligger et forskningsresultat eller en oppfinnelse som det antas at man kan ta patent på. Eventuelle verdier fra oppfinnelser fordeles mellom forsker og institusjon, men regjeringen vil ikke lovfeste hvordan fordelingen skal være.
Hvis forskningsprosjekter er finansiert utenfra, skal rettighetsforholdene avklares på forhånd gjennom egne avtaler mellom institusjon, finansieringskilde og forsker.
Clemet fornøyd
Kristin Clemet mener forslaget tar hensyn til rettigheter og plikter for både forsker og institusjon. Lovendringen gjør det også praktisk lettere å organisere arbeidet med næringsmessig utnyttelse av oppfinnelser, fordi forskerne kan få hjelp av institusjonen i kommersialiseringsarbeidet, mener hun.
(NTB)