Fotballprofessor Rogan Taylor fra Liverpool trollbandt publikum med sin engasjerte orientering om fotballens historie og kultur da startskuddet gikk for britisk uke i går. SE INTERVJU MED TAYLOR PÅ NTNU-WEB-TV.
Nyhet: WEB-TV
I et samarbeid mellom NTNU og Student-TV gjøres det nå eksperiment med korte videosnutter på nettet. Her kan du selv se Rogan Taylor fortelle om hvordan han fikk dilla på fotball – ”socialist football” (2 min). Filmen krever Windows Media Player.
– Det heter fotball fordi de britiske overklasseguttene som laget reglene på en pub i London i 1863, ikke ville ta i ballen med hendene, sa Taylor.
Men om det var engelskmenn som utarbeidet reglene, mente han det var skottene som egentlig ”oppfant” fotballspillet ved at de begynte å sentre ballen til hverandre. Engelskmennene var individualister som ikke samarbeidet og var mest opptatt av å vise seg fram.
Revolusjon fra Ungarn
Den moderne fotballen er det ungarerne som har æren for, hevdet Taylor. Under ledelse av landets hemmelige politi og hæren innførte de den taktiske fotballen først på femtitallet.
Det ungarske landslaget fra femtiårene er det beste som noen gang har spilt på en bane etter hans mening. De var til og med bedre enn 70-tallsårgangen av Brasil. I løpet av seks år tapte det ungarske laget bare én kamp (”to the bloody Germans”), og de spilte mot alle de beste lagene på bortebane, understreket han.
The People’s Game
Fotball er i dag en ”industri” med en årlig omsetning på 250 milliarder dollar. Liverpool University er det eneste lærested i verden som tilbyr en MBA i ”football industry”.
Fotball er ”The People’s Game”, ”The Beautiful Game” og nå ”The Global Game”, ifølge Taylor. Han tror at fotballens suksess bl.a. skyldes at i fotball kan alle bli stjerner. Det kan være små, spinkle gutter eller de småfete typene som for eksempel Maradona. – Alle typer mennesker spiller fotball, det er derfor det er folkets spill, sa han.
– Vil fotball noen gang slå gjennom i USA, fikk han spørsmål om. – Amerikanerne er veldig interessert fordi det er en verdensidrett som det er masse penger i, sa Taylor, men han tviler på at fotball noen gang vil bli en stor idrett i Amerika. – Amerikanerne vil helst bare konkurrere med seg selv. De liker ikke å tape mot andre nasjoner, hevder Taylor, som har lite til overs for en amerikansk idrett som basketball, der det er spillerens høyde som er det avgjørende.
”A class act” var et uttrykk Taylor brukte flere ganger da han beskrev høydepunkter i fotballens historie. Etter publikums respons å dømme, sto han også selv for en ”class act” med sitt livlige fotballforedrag.
Tekst og foto: Arne Asphjell
Det er British Council som står bak britisk uke i Trondheim. British Council bruker fotballen til å reklamere for og spre kunnskap om Storbritannia. Ta en titt på British Councils fotballsider på nettet: http://www.footballculture.net