MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Får nytt MR-instrument til kreftdiagnostikk (26.4.02)

50 kreftleger er i dag (fredag) samlet på Medisinsk Teknisk Senter til en konferanse om magnetisk resonans (MR) som hjelpemiddel i kreftdiagnostikk. Til høsten får fagmiljøet i Trondheim et nytt MR-instrument som blir det kraftigste i landet.

Det nye instrumentet skal disponeres av MR-senteret i Trondheim, som er Norges nasjonale kompetansesenter for vivo MR-spektroskopi. Senteret er et samarbeid mellom St. Olavs Hospital, Sintef og NTNU.

St. Olavs Hospital står for pasientundersøkelsene som utføres ved senteret, Sintef og NTNU driver forskning både med medisinsk bruk og med andre anvendelser av MR.

Bilder og kjemisk informasjon
Ved mange sykehus rundt om i verden er MR synonymt med bildeopptak. Men ved flere forskningsmiljøer, deriblant ved MR-senteret i Trondheim, kan forskerne også hente ut informasjon om biokjemien i kroppen når pasienter er inne til MR- undersøkelse. Slik kan forskerne se om kjemiske stoffer som produseres i kreftsvulster, er tilstede i kroppen.

Målet for denne typen forskning er å komme fram til metoder som gjør det mulig å "se" kreftsvulster som ikke vises på bilder.

Smertefritt
MR-undersøkelser av kroppens biokjemi arter seg for pasienten akkurat som MR-avbildning. Bruk av MR innebærer ingen form for inngrep og er smertefritt.

Når MR brukes til å framskaffe informasjon om biokjemiske forhold, kalles metoden MR-spektroskopi. Når slike analyser gjøres av en levende menneskekropp, kommer forstavelsen in vivo med i navnet på metoden.

Nytt, større og bedre
Det nye MR-instrumentet som monteres i høst er det kraftigste som noe norsk sykehus til nå har hatt til disposisjon for undersøkelse av pasienter. Det er forventet at instrumentet på grunn av sin høye yteevne, vil gi mer informasjon enn de MR-instrumentene som har vært vanlige ved pasientundersøkelser til nå.

Dermed kan det åpnes nye muligheter både når det gjelder pasientundersøkelser og forskning. Instrumentet blir introdusert på seminaret i Medisinsk Teknisk Senter i dag.

Blant foredragsholderne på seminaret er Martin O. Leach, som arbeider ved Institute of Cancer Research ved Royal Marsden Hospital i England. Han er en av forgrunnsfigurene i Europa når det gjelder bruk av MR til kreftdiagnostikk og oppfølging av kreftbehandling. På seminaret foreleser også Øyvind Bruland fra Radiumhospitalet. Han er en av Norges fremste kreftleger.

Av Synnøve Ressem