Styret ved Historisk-filosofisk fakultet (HF) vil tirsdag sannsynligvis gå inn for å slå sammen de tre språkinstituttene ved NTNU. Engelsk institutt, Germanistisk institutt og Romansk institutt kan bli til ett institutt.
Det kan bli "Bye bye" til Engelsk institutt, "Adieu" til Romansk institutt og "Auf Wiedersehen" til Germanistisk institutt.
Avgjøres 6.juni
Fakultetsstyret vil i sitt møte etter all sannsynlighet til å gå inn for å slå sammen de tre språkinstituttene med full virkning fra 1. september. Antall institutter/enheter vil dermed bli redusert fra 15 til 9 ved HF-fakultetet.
Endelig avgjørelse i saken faller i NTNUs styre (Kollegiet) 6.juni, der en lang rekke endringer i instituttstrukturen på flere fakulteter skal behandles. Målet er å gjennomføre en kraftig reduksjon av antall enheter på grunnplanet ("nivå tre") i organisasjonen. Denne runden med omorganiseringer følger etter at nivå to ble redusert fra elleve til sju fakulteter ved siste årsskifte.
Ni nye HF-institutter
Ved HF-fakultetet er dette foreslått å bli de nye instituttene:
Engelsk institutt, Germanistisk institutt og Romansk institutt
Historisk institutt og Senter for middelalderstudier
Institutt for anvendt språkvitenskap og Lingvistisk institutt
Religionsvitenskapelig institutt og Institutt for arkeologi og kulturhistorie
Filosofisk institutt + examen philosophicum
Institutt for kunst- og medievitenskap
Institutt for nordistikk og litteraturvitenskap
Musikkvitenskapelig institutt og Musikkonservatoriet
Institutt for tverrfaglige kulturstudier
Musikkvitenskapelig institutt og Musikkonservatoriet er allerede vedtatt slått sammen, mens fusjonen av Religionsvitenskapelig institutt og Institutt for arkeologi vil bli noe utsatt. Her skal det først holdes et booppgjør mellom HF og Vitenskapsmuseet. De sammenslåtte enhetene skal selv forslå navn på de nye instituttene.
Engelsk misnøye
Blant HF-instituttene er det Engelsk institutt som har uttrykt størst misnøye. Instituttets argumentasjon går både på faglige og administrative forhold.
Instituttet peker blant annet på at engelsk har en helt spesiell stilling som fag i skolen. Engelsk er elevenes eneste obligatoriske fremmedspråk og andrespråk for de fleste i Norge. Dette får konsekvenser både for det faglige og pedagogiske opplegget og for den type studenter som rekrutteres til faget. Alt dette skiller Engelsk fra de to andre fremmedspråk-instituttene.
Instituttet kan heller ikke se at erfaringer så langt gir pekepinn om fremtidig faglig samarbeid på tvers av fremmedspråkene.
Instituttet viser også til at det foreslåtte instituttet blir stort, heterogent og komplisert å drive. Engelsk institutt mener at instituttet alene er stort nok til å stå på egne ben - i kraft av studenttall, produksjon og forskningsaktivitet. Instituttets egen konklusjon er derfor at enheten inntil videre ikke bør slåes sammen med noe annet institutt.
Store endringer i organisasjonen
HF sitt søsterfakultet på Dragvoll - Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse (SVT) - har tidligere fått vedtatt status quo i sin instituttstruktur. Ved de andre fakultetene arbeides det nå intensivt med å utrede forslag til ny instituttstruktur foran det avgjørende styremøtet 6. juni.
Av Tore Hugubakken