Ulike særtiltak øker kvinneandelen i akademia. Men det er det ennå langt fram til målet om likestilling mellom kvinner og menn, ifølge en fersk rapport fra Forskningsrådet.
Flere kvinner tar doktorgraden og flere kvinnelige forskere har faste vitenskapelige stillinger. I universitet- og høyskolesektoren totalt har det vært en økning i andelen kvinnelige forskere på 20 prosent fra 1977 til 1999.
Kvinneandelen blant høyere grads kandidater hovedfagsnivå ligger nå på over 50 prosent ved universitetene, bortsett fra NTNU som har 34 prosent. Dette viser tall fra en rapport som Forskningsrådet har utarbeidet på oppdrag fra Utdannings- og forskningsdepartementet.
Fortsatt lav kvinneandel
Tross enkelte glimt av fremskritt i likestillingens navn, skinner ikke sola like sterkt overalt. Kvinner er fremdeles er svakt representert i en rekke fagområder og disipliner, og det er få kvinner i vitenskapelige toppstillinger.
Kvinner er svakt representert i tradisjonelle mannsdominerte realfag som matematikk, fysikk og informatikk, men også i enkelte fag innenfor humaniora og samfunnsvitenskap som filosofi, statsvitenskap og økonomi og administrasjon.
- Utviklingen i akademia går altfor sakte, synes likestillingsrådgiver Svandis B. Vestmann ved NTNU. Hun synes det er prisverdig at Forskningsrådet og departementet har tatt initiativet til utredningen.
Tiltakspakke
I rapporten foreslås det også en tiltakspakke for økt likestilling i forsknings- og utdanningssystemet. "I universitetenes rapporteringsrutiner, budsjettprosesser og ansettelsesprosedyrer bør likestilling integreres som et element i virksomheten", heter det i rapporten.
Dessuten bør særtiltak som mentorordninger og kvalifiseringsstipend videreutvikles. En mentorordning innebærer at en erfaren person med stor innflytelse i sitt miljø, opptrer som rådgiver og samtalepartner for en mindre erfaren person. Svandis B. Vestmann opplyser at et nytt mentorprosjekt er på trappene ved NTNU. Denne gangen er målgruppa kvinner i rekrutteringsstillinger, det vil si stipendiater og post.doc.
"Kvalifiseringsstipend" er noe kvinner i mellomstillinger kan søke på, for å få fri til å vie seg helt til forskningen og dermed gjøre seg mer kvalifisert for professorstillinger.
Av Tore Hugubakken
Her kan du lese mer om rapporten.