MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

- Sivilingeniørforeningen skiter i eget reir (24.5.02)

mote3.jpg
- Professor Nørstrud skiter i eget reir, hevder seniorkonsulent Åge Søsveen ved Studieavdelingen.

mote2.jpg
- Bruk pisken på studentene, er oppfordringen til fjerdeklassestudent Erling Paulsen. Han vil også at muntlig aktivitet og innleveringer i semesteret skal telle for karakteren i et fag.

mote4.jpg
Diskusjonen fortsatte i mindre grupper etter at møtet var hevet. Her utveksler professor Martin Ystenes (t.v.) og viserektor Kjell Malvig synspunkter på hvilken "lut" sivilingeniørutdanningen ved NTNU er best tjent med.

Dette er seniorkonsulent Åge Søsveens karakteristikk av utspillet til professor Helge Nørstrud om at sivilingeniøren er passé, og han fikk støtte fra studentene på møtet der dette temaet ble diskutert.

Helge Nørstrud er en profilert NTNU-professor som har sentrale tillitsverv i Norske sivilingeniørers forening. I begynnelsen av april gikk han ut i Teknisk Ukeblad (TU) og hevdet at sivilingeniøren er passé og at det er på tide å røske opp i sivilingeniørutdanningen i Trondheim.

Uheldig utspill
- Det er meget uheldig å komme med et slikt utspill like før søknadsfristen til høyere utdanning, sa Åge Søsveen, tidligere fakultetsdirektør ved Maskinfakultetet, som mente sivilingeniørforeningen og TU heller burde bidra til rekrutteringen fremfor å skremme bort de unge fra å ta en teknisk utdanning ved å lansere et "media-jippo" av denne typen.

- En forferdelig sak, var andreklassestudent Sverre Magnus Selbachs karakteristikk av oppslaget i TU, som han oppfattet som sabotasje. - Om de unge ikke leser TU, så gjør foreldrene det og påvirker de unge, sa han.

Seksjonsleder Anne Sølberg Ellingsen ved Studieavdelingen har ansvar for rekruttering, og hun mente også dette var et uheldig utspill.

- Det er færre og færre som er kvalifisert for å søke siv.ing-studiet fordi at de velger bort realfag, og hvis en påstand gjentas for ofte, blir det en sannhet, sa hun.

Skepsis til fjerning av siv.ing-tittel
Flertallet av studenter og lærere som deltok på det godt besøkte diskusjonsmøtet var skeptiske til at sivilingeniørtittelen erstattes med en Master. I likhet med gamle NTH er også sivilingeniørtittelen en innarbeidet merkevare som står for kvalitet, og som det er uheldig å avskaffe.

Den kraftigste salven kom fra den lokale leder i sivilingeniørforeningen, professor Bjørn Skallerud:

- Dette er Utdannings- og forskningsdepartementet - som er befolket med teknologifiendtlige samfunnsvitere og advokater - sin endelige seier over en stand som har bygget Norge og sørget for vårt nåværende velferdssamfunn, sa Skallerud.

Bruk pisken på studentene
Professor Kolbein Bell har tidligere uttrykt sterk bekymring over synkende kvalitet på siv-ing-studentene. Han gjentok sin bekymring i denne debatten:

- Undersøkelser viser at norske studenter jobber i gjennomsnitt 30 timer i uka, sa Bell. - Studenter vi sender til USA får bakoversveis - de må jobbe 60-70 timer i uka, men de har det gøy, understreket han, og la til at han ikke vil skyte bare på studentene - det er også forbedringspotensiale på lærersiden.

Studentpolitiker Erling Paulsen på industriell økonomi fulgte opp med å si at når ind.øk-studiet er så vellykket, skyldes det primært at det rekrutterer så mange flinke studenter. Selve studiet er ikke så bra, mente Paulsen som også konstaterte at studentene jobber mye mindre nå enn før.

- Dere må bruke pisken på studentene, sa Paulsen, som advarte mot å høre for mye på studentene. - Hvis de får prioritere blir det rimelig slapt, sa Paulsen.

Tekst og foto: Arne Asphjell